Kada nacinalna avio kompanija (AirSerbia) postane low cost

airserbia lowcost

Kada se kaže nacionalni avio prevoznik ili avio kompanija, ljudima je to sinonim za pouzdanu aviokompanijom sa širokom ponudom što se tiče samih destinacija. Osim toga, godinama u nazad predstavlja konforno putovanje u okviru ekonomske klase što uključuje i prevoz kako kabinskog tako i čekiranog prtljaga od po 23-32kg, posluženje obroka i pića u toku leta, benefite u vidu pređenih milja, čekiranje na aerodromu i slično. Uskoro počinju 100 godišnjice za najstarije (nacionalne) avio kompanije na svetu. Najstarija avio kompanija na svetu KLM (holandska, danas posluje u grupi sa Air France) 2019. godine slavi 100 godina postojanja. Nekadašnji JAT, danas Air Serbia 2027 će slaviti 100 godina postojanja pa da se uporedi nekadašnje poslovanje i ovo današnje poslovanje nacionalnog avio prevoznika.

Air Serbia postaje low cost kompanija

Poslednjih par meseci Air Serbia je rešila da promeni svoju ekonomsku klasu i podeli je u više nivoa, odnosno kategorija. Bela, plava, crvena i možda još neki nivo kategorija. Vrhunac svega je i reklamiranje kategorija, što u prevodu znači da je Air Serbia počela da daje novac u marketing kako bi promovisala npr svoju belu ekonomsku kategoriju koja je ništa drugo nego low cost.

Bela ekonomska klasa (Economy White) – low cost

Bela ekonomska klasa Vam pruža let od tačke A do tačke B i to je sve. Imate sve pogodnosti koje Vam pružaju i ostale low cost kompanije, a to je čekiranje putem interneta, ručni kabinski prtljag 1 komad i tu se spisak benefita završava. Obrok, piće čekirani prtljag i sve ostalo je moguće uz doplatu kao i kod low cost kompanija. Što se tiče cene karte, ona je manje više ostala ista, a ako se pogleda šta je nekad korisnik imao kada je leteo Air Serbiom pre ovih kategorija u okviru ekonomske klase, sada takva carta košta znatno skuplje. Obrok u toku leta je moguć tek u ekonomskoj crvenoj katebori (Economy Red) koja je blizu duplo skuplja od obične bele kategorije ili ekvivalent low cost karti.

Uporedni prikaz Air Serbia i low cost kompanije WIzz air

Pošto je WIzz air low cost kopanija, a Air Serbia (ni)je low cost kompanija kao uporedni prikaz uzeo sam slučaj leta Beograd – Štoholm za iste datume. Pošto je to jedan od retkih slučaja da imaju isto odredište i destinaciju ove dve kompanije (ili bar delimično isto odredište, može biti razlika drugi aerodrom u tom gradu).

Air Serbia Beograd – Sthokholm 19 april 2018.

air serbia Beograd Štoholm

 WIzz air Beograd Sthokholm 19 april 2018.

wizzair Beograd - Sthokholm

Iz ovih ponuda jasno se može zaključiti da je Air Serbia postala low cost kompanija sa cenama nacionalnog prevoznika. Ponuda je za jedan pravac:

  • 1 ručni prtljag
  • cena od 14323 rsd

dok je cena kod Wiz air-a za isti datum i istu uslugu 2999 rsd. Ukoliko je korisnik nekada ranije leteo WIzzom i ukoliko ima Discount Club cena karte može biti i 1799rsd!

Ukoliko bi čovek želeo da leti nacionalnom aviokompanijom kako dolikuje mora da koristi crvenu tarifu i cenu od 21473 rsd za jedan pravac. U ovom slučaju nije isti dolazni aerodrom, ali je polazni isti, a toliku razliku u ceni ne opravdava aerodromska taksa. Pre ovih kategorija Air Serbiom je moglo da se ide za isti taj aerodrom po nižoj ceni, ali sa čekiranjem na aerodromu, čekiranim prtljago, obrokom i pićem i ostalim benefitima. Sada to nije moguće pa se postavlja logično pitanje da li air serbia prelazi u low cost kompaniju po cenama kompanije koja nije low cost ?!

Uporedni prikaz Air Serbia i Lufthansa Beograd – Frankfurt 05.06 – 07.06. 2018.

Evo da uporedim malo i nacinalnu avio kompaniju Nemačke i našu. Ovde je situacija ista 1/1 jer lete apsolutno na iste aerodrome.

Kao primer uzet je datum 05.06.2018 Beograd – Frankfurt i povratak Frankfurt – Beograd 07.06.2018.

Air Serbia – bela kategorija (economy white) – low cost standaard

air serbiaFrankfurt white economy

Air Serbia – crvena kategorija (economy red) – klasična ekonomska

Air Serbia Frankfurt Economy red

Lufthansa economy clasic – isto što i red economy kod Air Serbia

Lufthansa Beograd Frankfurt

Pa da izanaliziramo.

Bela ekonomska (low cost standard) Air Serbia za zadate termine povratna karta iznosi 38 140 rsd približno 320€

Crvena ekonomska (klasična) Air Serbia za zadate termine povratna karta iznosi 52 440 rsd približno 440€ (dodao bih neverovatnih 440€)

Economy clasic Lufthansa za zadate termine povratna karta iznosi 26 577 rsd priblžno 220€

Dakle Air Serbia low cost opcija je oko 320eur, a Lufthanzina klasična ekonomska je 220€ povratna karta !!! Ukoliko bi ste želeli da letite kao nekada sa prtljagom i obrokom i pićem do Frankfurta za Air Serbiu treba izdvojiti neverovatnih 440€ za povratnu kartu. Mnogim avio kompanijama na ovakvim destinacijama je to cena za business klasu, a ne za klasičnu ekonomsku !

Zaključak

Mislim da nije potrebno biti expert i zaključiti o čemu se radi. Nacionalni avio prevoznik nudi prevoz kao low cost kompanije po znatno višim cenama od njih, ili klasičnu ekonomsku po cenama što su nekad bile business kategorije. Možda je u ovom primeru ovako, ali deifinitivno da ekonomska bela je low cost, ali cena je opet za evropske destinacije u jednom pravcu od 80€ pa naviše, što nije nikakva dobra cena, jer su za slične cene nekada leteli do evropskih destinacija sa klasičnom ekonomskom tarifom i pogodnostima koje nose ekonomske klase kod ne low cost kompanija. Pogodnosti su ukinute cene zadržane, stara srpska posla.

Korisnicima ostaje da lete low cost kompanijama po razumnim cenama ili da biraju inostrane avio kompanije za klasičnu ekonomsku klasu. Međutim postavlja se pitanje do kad će sve ovo ovako trajati. Aerodrom Nikola Telsa u Beogradu je dat na koncesiju i upravljanje francuskoj kompaniji Vinci na 25 godina. Prema nekim saznanjima, francuska kompanija nema mogućnost da menja aerodromsku taksu naredne 3 godine, ali posle toga imaju odrešene ruke, što će verovatno značiti poskupljenje aerodromskih taksi i proterivanje low cost kompanija. Dobra podloga za stvaranje monopola i sve preko leđa putnika, odnosno finansiranje AIr Serbie po cenama nacinalnog prevoznika i uslugama low cost kompanija.

 

2 thoughts on “Kada nacinalna avio kompanija (AirSerbia) postane low cost

    1. admin Post author

      Pa za sada iz Beograda leti Wizz air koji može imati često dobre cene karata, ali ukoliko francuzi budu posle 3 godine podigli taksu sumnjam da će tako i ostati.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *