Airport Taxi ili običan Taxi? Kako da uštedite?

airport-taxi

Mnogi ljudi koji često putuju znaju za ovaj “jadac”. Isplanirali ste put, kupili avionske karte i onda se neprijatno iznenadite kada sletite na željenu destinaciju. Airport transfer ili po našem Aerodrom transfer do grada često možete platiti i više nego celu avionsku kartu (pogotovo ako idete low cost kompanijom). Ako letite low cost komapnijom možete imati tu situaciju, da avio prevoz jeftinije platite nego sam transfer do grada, naročito ako se uzme u obzir da low cost često leti na sporedne (udaljenije= aerodrome pa je grad još i dalji nego sa regularnom avio kompanijom.

Beograd – Minhen (FMM Memmingen airport Munich West)

Ovo iskustvo sam prošao već jednom i može poslužiti kao dobar primer. Let iz Beograda do “Mihena” se može naći od 10eur pa naviše sve zavisi od termina. Isto tako je i za povratak. Problem je što je aerodrom u gradu Memmingen (bivši vojni aerodrom), a Wizz air ga vodi kao Zapadni Minhen. Grad je udaljen oko 115Km od samog Mihnena. Evo primer avio karte za 12.09.2018.

wizz air minhen beograd

Cena avio karte sa svim taksama u jednom pravcu iznosi 13.59€, a ako ste i član njihovog kluba karta vas može stajati i neverovatnih 9.59€ sa svim taksama i ručnim prljagom. E sad da vidim koliko treba novca od Minhena do tog aerodroma. Na ovom sajtu možete videti cene taxi usluga po gradovima.

Taxi Minhen Memmingem

Avio karta svega 10€ i taxi prevoz od 200+€. Jasno je da je taxi u Nemačkoj skup tako da nije realna opcija. Povoljnija opcija je neki autobus, a veoma dobar sa odličnom mrežom i popularnim cenama je low cost autobus Flix Bus.

Flix bus

Daleko povoljnije, ali i u ovom slučaju jeftinija je avio karta sa aerodromskim taksama nego autobuski prevoz do aerodroma. Svakako ne treba se puno bazirati koliko je plaćena avio karta jer nekad su cene zaista nerealno niske, ali u ovom slučaju let Memmingem – Beograd neisplativo je koristiti taxi usluge ili airport taxi transfer usluge, jer je kilometraža velika, tako da ukoliko želite taxi, onda je povoljnija karta Beograd – Mihnen i tu 10ak km nekim aerodromski taxijem.

Beograd – Cirih (ZRH Zürich Airport, Kloten, Switzerland)

Druga zanimljiva situacija je da letite regularnom avio kompanijom do grada koji važi za jedan od najskupljih u Evropi a i u svetu ne kaska puno.  Upitanju je CIrih, najskuplji grad bogate Švajcarske. Tu imate situaciju da vam neki Flix bus ne može pomoći jer je aerodrom od grada udaljen 10-ak km. Svakako postoji i javni prevoz u vidu nekog autobusa, ali ni u njemu nije jeftina karta. Ukoliko putujete sami onda je to pravi izbor, ali ukoliko idete već sa nekim društvom onda je to pogrešan izbor.

Cene Taxi usluga u Cirihu su veoma skupe. Start je oko 7.5 franaka i km pređeni je oko 4franaka. Ne treba biti Leonard Ojler da bi izračunali da je prevoz taxijem gotovo izvesno 60 franaka, što je nešto više od 50€. Ukoliko su gužve, cena može i da poraste na 60€ u jednom pravcu, što se graniči i sa cenom nacinalne avio kompanije u jednom pravcu u popularnom terminu.

zurich airport taxi

Kako onda uštedeti?

Jednostavno, za tako neke skupe gradove po evropi, ali i u ostatku sveta uvek se više ispalti koristiti aerodrom taxi transfer usluge. Airport transfer Zurich ili Zurich airport taxi (kako se često reklamiraju, iako su to limo service) imaju uslugu prevoz lusuznim Mercedes-Benz S klasom do bilo kog dela Cirih za 45CHF, a do nekih predrađa u okolini aerodroma i za 25CHF. Ukoliko  uzmemo cenu do bilo kog dela grada to je oko 38€, i ako putujete u paru to je onda 16€ po osobi što je vrlo dobra cena za taj grad imajući u vidu da ćete običan espreso plaćati i po 5+€. Ukoliko vas je četvoro računica je još bolja i o autobusu ne treba ni razmišljati, jer ipak dobijate prevoz luksuznom limuzinom bez ikakvog čekanja na red vožnje, oni čekaju vas. Koristio sam usluge Zurich airport transfer i mogu samo da pišem pohvale na njihov račun. Gospodin me je sačekao sa tablom sa mojim imenom, preuzeo prtljag, otvorio vrata smestio prvo mene, a potom i prtljag. U toku vožnje me je i posavetovao šta treba da vidim, šta da obiđem, šta da izbegavam kako ne bi nešto plaćao po 10€ umesto 5€ i slično. Pošto nisam putovao sam, dobio sam prvoklasnu uslugu za nešto malo više od cene prevoza autobusom koga bi u našem slučaju trebali i da čekamo nekih 10-15 minuta. I poređenje autobusa pa bilo to i švajcarskog i Mercedesa S klase nije nikako moguće 🙂

Beograd – Beč ( VIE Vienna International Airport )

Beč, prestonica Austrije je vrlo takođe veoma popularna kod putnika sa naših prostora zbog jake dijaspore i veoma slična kao i Cirih. Aerodrom je udaljen od centra Beča čak 19km, od nekih delova grada čak i 25km tako da je tu isto veoma skup taksi za naše uslove. Međutim, postoji veliki broj firmi Flughafentaxi Wien koje su povoljnije od klasično taksija u Beču. Za svega par minuta možete rezervisati vožnju od ili do aerodroma za fiksnu cenu u iznosu od 25€. Ukoliko imate društvo, cena ostaje ista tako da je ušteda i veća.  Po ceni od 25€ mogu se voziti 4 odrasle osobe pod uslovom da nemaju velike kofere, tako da je cena po osobi u tom slučaju 6,25€ što je vrlo prihvatljivo i za naš standard. Flughafentaxi Wien je veoma tačak i vrlo pouzdan vid prevoza. Ukoliko idete u Beč i potreban Vam je Airport taxi Wien možete slobodno koristit prevoz pomenute firme. Pored tačnosti ova firma nudi prevoz po ceni od 25€ za bilo koji deo Beča, uključujući svih 24 delova grada za razliku od drugih firmi koje umeju da udaljenije delove grada naplaćuju skuplje pa čak i 33€. Preporuka je na osnovu ličnog iskustva i korišćenju Airport Driver Wien servisa

Zaključak

Ukoliko putujete u neke jeftine gradove, vrlo verovanto da je i taksi pristupačan, mada gotovo uvek airport transfer je povoljniji. Ukoliko slećete na sporedne aerodrome i u druge manje gradove možda bi bila dobra opcija Flix Bus, a ukoliko idete u skupe gradove poput Ciriha, onda je najbolje koristiti neki uslugu kao što sam ja koristio uslugu Airport transfer Zurich.
Taxi cene možete pronaći ovde za željeni grad, a za ostale gradove što se tiče transfera koristite google i raspitajte se da li su ok i pogledajte ako postoje neke recenzije, jer što je grad skuplji to ima više airport taxi usluga, a kako ih ima dosta ne znači da su svi korektni, pogotovo ukoliko na licu mesta saznate da morate da doplatite po torbi 5-10€!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *