Da li prirodna krema protiv gljivica na koži može da pomogne ili ne?

Kada se neko susretne sa upornom i vrlo neprijatnom infekcijom na koži ili na drugim delovima tela, onda je i nekako sasvim očekivano da se pita da li prirodna krema protiv gljivica na koži može biti od koristi u tom slučaju ili ne, odnosno da li je neophodno koristiti i određene lekove?

Međutim, odgovor na to pitanje jednostavno ne može da bude dat tako da zadovolji apsolutno svakoga ko se susreo sa ovom neprijatnošću, prosto zato što gljivice na koži i te kako mogu da ometaju svakodnevno funkcionisanje.

I u tom smislu je vrlo važno u najkraćem mogućem roku se obratiti dermatologu, koji će najpre izvršiti dijagnostiku, a zatim i propisati terapiju. Da li će to biti samo prirodna krema protiv gljivica na koži ili će biti preporučeni i određeni lekovi, zavisi isključivo od toga u kojoj meri je koža zahvaćena, odnosno koji deo kože je zahvaćen i generalno od procene samog dermatologa.

Iako su gljivične infekcije na koži prilično česte, ne može se reći da je u pitanju situacija koju treba prihvatiti olako. Ne samo da one izazivaju različite, vrlo neugodno simptome, već u velikoj meri mogu uticati i na kvalitet života. Baš zato je posebno važno da svako ko se susretne sa ovom neprijatnošću što je moguće pre zatraži mišljenje stručnjaka, kako bi dobio odgovarajuću terapiju.

Šta je gljivična infekcija kože?

Mada mnogi primarno misle na estetiku kada su u pitanju gljivice na koži, mora se priznati da je situacija značajno ozbiljnija. Pored toga, gljivična infekcija kože može i te kako da izazove nelagodnost, a takođe je dobro poznato da se može vrlo lako proširiti ako se ne leči, tako da može zahvatiti i druge delove tela, što u velikoj meri može ugroziti i zdravlje pacijenta. Nije da se treba naročito toga bojati, ali je činjenica da se gljivične infekcije moraju lečiti na adekvatan način.

U tom smislu je prirodna krema protiv gljivica na koži dobra kao prva pomoć, ali je izuzetno važno obratiti se dermatologu, ako postoji i najmanja sumnja na pojavu gljivične infekcije, jer će on na osnovu simptoma i uzetih uzoraka izvršiti adekvatnu procenu stanja kože konkretnog pacijenta, posle čega će mu biti mnogo lakše da odluči i da li je dovoljno samo krema protiv gljivica na koži ili će ipak biti neophodno da se uključe i medikamenti u terapiju.

Najjednostavnije bi bilo reći da je gljivična infekcija kože ona infekcija koja je izazvana gljivicama iz različitih rodova. U suštini, gljivice se mogu javiti kako na koži ruku i stopala, tako isto i na preponama, zatim na genitalijama, pa i na noktima. Dobro je znati da se gljivična infekcija može javiti i u usnoj duplji, te u nosu i ušima, pa je zato i vrlo važno voditi računa o tome da se lečenje započne na vreme i da se poštuje terapija koju propiše nadležni dermatolog.

Vrste gljivičnih infekcija kože

Mora se priznati da su zaista brojne vrste gljivičnih infekcija kože, a atletsko stopalo je jedna od najčešćih, što je zapravo gljivična infekcija koja se javlja na stopalima i to uglavnom između prstiju.

Takođe, gljivične infekcije se mogu javiti i oko noktiju i na njima, zatim na predelu prepona i pazuha, te generalno na pregibima kože. Isto tako postoji i gljivična infekcija koja se manifestuje pojavama mrlja na koži, ali i mnoge druge vrste. I baš iz tog razloga što postoje brojne vrste gljivičnih infekcija na koži i jeste jako važno da dermatolog bude upoznat sa simptomima sa kojima se pacijent susreće, odnosno sa time gde se pojavila infekcija, kako bi procenio da li prirodna krema protiv gljivica na koži može da pomogne lečenju ili će biti potrebni i drugi prirodni ili industrijski lekovi.

Kada je prirodna krema protiv gljivica na koži dovoljna?

Isključivo od procene nadležnog dermatologa zavisi i da li će samo prirodna krema protiv gljivica na koži biti preporučena. Naime, postoje blaže infekcije, koje zaista mogu biti izlečene na taj način, ali ima i onih gde je neophodna terapija medikamentima i drugim sredstvima. Lekar specijalista dermatologije će na osnovu pregleda, odnosno stanja kože pacijenta proceniti koja opcija je najbolja. Ono što je važno da pacijenti imaju na umu jeste da terapija nije kratkotrajna, već da lečenje gljivične infekcije kože i te kako zahteva.

Kako sprečiti gljivične infekcije kože?

Uzevši u obzir da se gljivice razmnožavaju u vlažnoj sredini, to je najbitnije da delovi kože koji su zahvaćeni infekcijom uvek budu održavani suvima, a čistoća se podrazumeva. S obzirom na to da je atletsko stopalo jedna od najčešćih gljivičnih infekcija kože, to je vrlo važno redovno prati stopala, zatim nositi pamučne čarape i redovno ih menjati, te svakako voditi računa i o čistoći obuće.

Podrazumeva se da treba voditi računa i o izbegavanju kontakta sa osobom koja već ima simptome gljivične infekcije, te naravno da ni u kom slučaju ne treba koristiti isti peškir sa tom osobom i slično.

Ukoliko primetite bilo koji od najčešćih simptoma gljivičnih infekcija, preporuka je da vam prirodna krema protiv gljivica na koži ne bude prvi impuls, jer ćete na taj način samo zamaskirati infekciju, već da prvo zatražite mišljenje stručnjaka, pa da posle toga počnete da koristite terapiju koju će vam nadležni lekar propisati.

Izuzev svraba na mestu na kome se javila gljivična infekcija se vrlo često javlja i crvenilo, a u određenim slučajevima se koža na tom delu ljušti, što može ponekad da bude praćeno i pucanjem kože. Sve to i te kako može biti bolno, a ponekad se može javiti i deformacija noktiju, zatim promena boje kože, pa čak i bol, što je obično izazvano deformacijom noktiju ili pucanjem kože.

Neugodan miris je još jedan od simptoma gljivičnih infekcija i to posebno na stopalima i na predelu prepona, a s obzirom na to da značajno proširenje gljivičnih infekcija može uticati i na imuni sistem osobe, to je vrlo važno obratiti se lekaru na vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *