zastita od sunca za decu na plazi

Dečija koža i sunce – važnost pravilne nege

Kakva treba biti zaštita od sunca za bebe i decu

Konačno smo dočekali da uživamo u toplim danima bez ograničenja, a ne znamo ko se tome više obradovao – deca ili mi odrasli. Iako su igra i zabava napolju sa društvom najbolja stvar za sve nas, nikako ne zaboravite da nam je svima preko potrebna zastita od sunca. Za decu (naročito bebe) ovo mora biti neizostavan deo svakodnevne nege kože, a budući da nam sunčani dani dolaze u sve većem broju – ako do sada niste, krajnje je vreme da se pozabavite time šta sve treda da sadrži decija kozmetika!

Nije sporno da bez sunca nema života i da nam je svima potrebno kako bismo bili zdravi, srećni i puni energije. Pa ipak, ukoliko preterujemo sa izaganjem suncu ili se pak (ne daj Bože) izlažemo suncu bez adekvatne zaštite kože – to može negativno uticati na naš život! Zaštita od sunca nam je potrebna tokom cele godine, a posebno u prolećnim i letnjim danima kada je zračenje pojačano. Jer, kao što već znamo, oštećenja kože mogu uzrokovati čitav niz problema sa kožom: od pojave pega, fleka, crvenila, preko alergija i opekotina, pa sve do karcinoma.

Ovo nikome ne bismo poželeli, a posebno ne našim mališanima! Zastita od sunca za decu je od posebnog značaja, budući da oštećenja kože u ranom periodu života i te kako utiču na pojavu promena na koži i različitih oboljenja tokom kasnijih godina. S druge strane, poznato je da je dečija koža nežna i osetljiva, te je njoj potrebna posebna, decija kozmetika koja se posve razlikuje od kozmetike za odrasle. Tu svakako ne smemo izostaviti i preparate za sunčanje koji su u službi njihovog bezbednog i prijatnog boravka na suncu i zato – neka vam kvalitetna zastita od sunca za bebe i decu uvek bude na prvom mestu!

Kako treba da izgleda zaštita od sunca za decu?

Osim što kožu razlikujemo prema tipovima, pojedini tipovi su i osetljiviji od drugih, pa tako drugačije reaguju i na sunčevo zračenje. Osetljiva koža, u koju pre svega spada i dečija, zahteva posebnu zaštitu i negu. Takođe, ona se dosta razlikuje od kože odraslih. Pre svega razlika je u njenoj debljini, jer bez obzira što ima isti broj slojeva, dečija koža je tanja i njena zaštitna funkcija je slabija, pa joj treba dodatna potpora i ojačanje koje će joj pružiti samo decija kozmetika. Na dečijoj koži pigmentacija još nije u potpunosti razvijena, a i njen masni sloj je tanji. Iz ovih i brojnih drugih razloga decija kozmetika, a pogotovo zastita od sunca za bebe i decu, treba da bude prilagođena upravo njihovim potrebama.

Decija kozmetika za sunčanje je drugačijeg sastava od krema za sunčanje za odrasle, a bitno je da ima veoma visok zaštitni faktor. Najkvalitetnija zastita od sunca za bebe i decu je ujedno i vodootporna, bez alkohola, parabena, boja i drugih štetnih supstanci, a osim toga – poželjno je da su preparati koji služe kao zastita od sunca za decu testirani pod kontrolom pedijatara, dermatologa i oftalmologa. Jedna od takvih je i linija Heliocare Pediatrics – decija kozmetika za sunčanje koju čini:

  • Heliocare 360° Pediatrics Mineral fluid SPF 50+ – ultrafluidna emulzija za lice i telo namenjena je nežnoj i osetljivoj koži beba i dece, kao i onoj sklonoj atopiji; lako se nanosi i deluje čak i u dodiru sa peskom; ne iritira oči i ne ostavlja bele tragove, a koža (p)ostaje meka i baršunasta; sadrži visoku fotoimuno žaštitu od svih vrsta zračenja (UVA, UVB, HEVL i IC-A), a uz pomoć Fernblock®+ i drugih aktivnih materija pruža antioksidativno dejstvo i oporavak kože usled neželjenog dejstva sunca; galenska formulacija i 100% mineralni filteri od kojih je napravljen ovaj proizvod imaju izuzetnu podnošljivost i obezbeđuju da zastita od sunca za decu i bebe bude kompletna.
  • Heliocare 360° Pediatrics losion SPF 50 – hipoalergijski i sa argininom koji obezbeđuje vrhunsku hidrataciju pogoduje dečijoj i atopičnoj koži, a lagana tekstura lako se nanosi na sve delove tela; sadrži visok zaštitni faktor od svih tipova zračenja, kao i ekstrakt Fernblock®+ uz čiju pomoć je zagarantovana kompletna imunoprotektivna i antioksidativna zastita od sunca za bebe i decu, a koža se brzo oporavlja od negativnih efekata sunčevih zraka.

Ovi preparati za sunčanje se pre upotrebe moraju promućkati, a nanose se na kožu deteta ravnomerno i u bogatom sloju oko 15 minuta pre nego što je planirano izlaganje suncu, kako bi zaštita kože bila najefektnija. Iako su izuzetno vodootporni, njihovo dejstvo slabi nakon plivanja, znojenja i brisanja peškirom, te je potrebno često ih nanositi.

Dodatni saveti kako bi zaštita od sunca za decu bila potpuna

Osim krema za sunčanje koje su prilagođene potrebama dečije kože, zastita od sunca za bebe i decu treba da sadrži još neke dodatne stavke da bi bila na najvišem nivou! Za početak, znajte da bebe do 6 meseci nije poželjno uopšte izlagati direktnom suncu, a i boravak u hladu mora biti pod strogom zaštitom kože adekvatnom odećom, suncobranom, šeširićima,… Posebno izbegavajte boravak na suncu u vreme najvećeg intenziteta zračenja, od 11-16h.

Isto važi i za starije bebe i decu! Po mogućstvu, oblačite im majice dugih rukava, guste teksture i tamnih boja, a uz kape/kačkete i naočare, kao i OBAVEZNE preparate za sunčanje biće bezbedni napolju. Ovo važi i onda kada je oblačno, jer čak i tada intenzitet UV zračenja može biti visok, a nemojte zaboraviti na kolena, vrat, stopala, uši i sve druge delove tela.

Uz zaštitnu odeću i kreme za sunčanje, obezbedite deci često ispijanje vode radi hidratacije, a ukoliko redovno konzumiraju određene namirnice koje sadrže karotenoide, omega masne kiseline, vitamine E i C, kao i flavonoide, vrhunska zaštita od sunca biće obezbeđena i spolja i iznutra, što je jako važno za očuvanje zdravlja kože i celokupnog organizma.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *