fasete za zube

Dileme i najčešća pitanja vezana za ugradnju faseta za zube

Svaki noviji postupak donosi puno nedoumica i pitanja, a stomatološke intervencije nisu izuzetak. Fasete ili viniri, kako ih još zovu, služe za ulepšavanje zuba, ali mnogi nisu svesni njihove celokupne prednosti i značaja pa imaju dilemu da li da pristanu na postavljanje ili ne bi trebalo.

Ovo su neka od najčešćih pitanja na koja stomatolozi daju odgovore.

Ko je idealan pacijent za fasete za zube i na koje se zube stavljaju?

Fasete za zube se postavljaju na jedan ili više zuba i predstavljaju tanke ljuspice koje se lepe na prednju stranu zuba i tako transformišu njegov izgled, oblik i boju.

Na ovaj način se popravljaju samo zdravi zubi, oni koji nemaju veliku plombu ili neko drugo veće oštećenje, pa samo pacijent koji ima zdrave zube može doći u obzir da na bezbedan način popravi njihov izgled.

Teoretski se ovako može unaprediti svaki zub, ali se viniri najčešće postavljaju na prednju grupu zuba, a za ostatak se češće postavljaju navlake tj. veštačke krunice.

Krajnju procenu i odabir radi stomatolog pa ako imate dileme da li ste dobar kandidat, zubar će dati pravi odgovor jer sve zavisi od individualnog zdravlja zuba i desni.

Kako izgleda ugradnja vinira i da li procedura boli?

Postoje dve vrste faseta za zube i od toga i zavisi procedura ugradnje.

No-prep“ viniri se oblikuju direktno na zubima, prave se od istog materijala kao bele plombe i ne zahtevaju nikakvu pripremu zuba već samo nanošenje na zub. Ipak, ova varijanta nije toliko otporna i trajna pa se preporučuje samo kao prelazno rešenje do postavljanja drugog modela – keramičkih faseta za zube.

Keramički viniri su „prep“ i zahtevaju pripremu pre postavljanja, ali ona nije bolna jer se skida malo zubne mase uz prisustvo anestezije. Ovakvi modeli se lepe  i postaju trajan deo zuba koji ne reaguje na pića i hranu i čvrst je kao i prirodan zub.

Ceo proces se radi ili samo u jednoj poseti ili u okviru 2-3 posete pa se brzo i jednostavno dolazi do savršenog osmeha koji je željene beline tako da će svako biti zadovoljan.

Kako se održavaju zubi sa fasetama i da li stomatološka ordinacija može da pomogne ako se ovi dodati oštete?

Preduslov zdravih zuba jeste pravilna higijena i održavanje. Fasete se održavaju kao i prirodni zubi, a stomatološka ordinacija će prva primetiti sve promene pa su redovne kontrole neophodne za što duže trajanje bez ikakvih problema.

Postoji pravilo da se sa vinirima ne smeju grickati tvrde namernice jer ih to može oštetiti. U slučaju da do toga slučajno i dođe stomatolozi mogu da poprave ili ponovo zalepe vinire tako da se svako eventualno oštećenje lako rešava.

Naše stomatološke ordinacije pružaju najsavremenije usluge iz oblasti dentalne medicine, a fasete su svakako jedna od najtraženijih tehnika za promenu izgleda zuba.

Ona je sada dostupna po povoljnoj ceni i sve više pacijenata upravo na ovakav način ulepšava svoj osmeh.

Za sumnje i dileme nema mesta jer svaki pacijent dobija najbolji tretman i odgovore kako kroz ovaj tekst, tako i kroz konsultaciju koju pruža stomatološka ordinacija. Raspitajte se o svemu i donesite najbolju odluku.

Ugradnja faseta za zube može predstavljati dilemu za mnoge pacijente, ali tekst je pružio korisne informacije koje mogu pomoći u donošenju odluke. Fasete ili viniri su tanke ljuspice koje se lepe na prednju stranu zuba i transformišu njihov izgled, oblik i boju.

Idealni kandidati su oni sa zdravim zubima, bez većih oštećenja ili plombi. Procedura ugradnje zavisi od vrste faseta, sa “no-prep” vinirima koji se direktno oblikuju na zubima, dok keramički viniri zahtevaju pripremu zuba. Održavanje zuba sa faseta je slično održavanju prirodnih zuba, ali treba izbegavati grickanje tvrde hrane koja može oštetiti fasete.

U slučaju oštećenja, stomatološka ordinacija može pružiti popravke ili ponovno lepljenje vinira. Fasete su popularna tehnika za promenu izgleda zuba, dostupna po povoljnim cenama. Kroz konsultaciju sa stomatologom moguće je dobiti odgovore na sve nedoumice i doneti najbolju odluku. U suštini, faseta za zube može pružiti estetsko poboljšanje i zadovoljstvo pacijentima koji žele lepši osmeh i samopouzdanje.

Osim estetskog aspekta, faseta za zube može imati i funkcionalne benefite. Pored transformacije izgleda, fasete mogu korigovati nepravilnosti u obliku i veličini zuba, popuniti prostore između zuba i poboljšati ukupnu harmoniju osmeha.

Takođe, fasete mogu pružiti zaštitu osetljivim zubima, sprečiti dalje oštećenje i poboljšati funkcionalnost u ishrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *