baloni

Kako izabrati rođendanski poklon prema uzrastu deteta?

Kako iznenaditi najmlađe? Kako odabrati pravi rođendanski poklon prema uzrastu deteta? Ovo su pitanja koja sebi često postavljamo. Uvek kada smo u situaciji da biramo poklon, prvenstveno se vodimo idejom da poklon treba da obraduje mališane, bez obzira na to koliko godina oni pune. Čak i kada se radi o slavljeniku koji ima jednu ili dve godine možete pronaći adekvatan dar. Ono što nikako ne treba raditi, a što manje-više svi praktikujemo u poslednje vreme, jeste poklanjanje novca. Za dete novac nema nikakvu vrednost i najčešće će biti upotrebljen za kupovinu prioritetnih stvari umesto za nešto čemu bi se mališan obradovao.

Rođendanski poklon prema uzrastu deteta – do četvrte godine

Dete od godinu dana nije ni svesno da mu je rođendan. Uglavnom se proslava pretvori u sedeljku za odrasle, a najveći uspeh tog dana je da slavljenik ne bude razdražljiv i pospan. Umesto konkretnog poklona za dete, možda je najbolje roditeljima pokloniti vaučer za kupovinu kako bi obezbedili detetu ono što mu je zaista potrebno.

poklon za bebeU drugoj godini dete počinje da stiče manuelne veštine i da razvija logiku.  U ovom uzrastu deci je zanimljivija rođendanska torta i duvanje svećica od samog poklona. Mada, osim zanimljivih odevnih predmeta koji nikad nisu suvišni za ovaj uzrast, obradovaćete ih igračkama različitog oblika, odnosno jednostavnim igrama za razvoj logike kod dece.

Već u trećoj i četvrtoj godini, deca imaju donekle izgrađen stav i vrlo lepo mogu da iskažu svoje želje. Najbolje bi bilo da pitate slavljenika šta želi da dobije za rođendan, a potom da mu ispunite želju. Ukoliko pak niste toliko bliski sa slavljenikom, nećete pogrešiti ako devojčici poklonite lutku, dečju aparaturu za ulepšavanje, mini verziju kuhinjskih aparata ili kućicu za lutke.

Za razliku od devojčica, dečaci u ovom uzrastu vole igračke –  alate, automobile, kamione, građevinske mašine. Damper igračka sa daljinskim upravljačem je idealan poklon i nešto čime će slavljenik biti oduševljen. U pitanju je građevinsko vozilo na čijem se daljinskom upravljaču nalazi 6 različitih tastera od kojih je svaki povezan sa različitom funkcijom. Ne samo da će se  obradovati prilikom otvaranja poklona, već će dobiti idealnu igračku od koje se neće odvajati.

Rođendanski poklon za uzrast od 5 do 7 godina

U ovom uzrastu deca počinju da razvijaju empatiju, takmičarski duh i traže društvo za igru. Ovo je uzrast u kome deca imaju izraženu želju za pobedom. Ukoliko ste u dilemi šta detetu ovog uzrasta pokloniti za rođendan, ne bi bilo loše da to bude poklon koji će slavljenik zajedno sa svojim drugarima koristiti baš na rođendanu. Jedna od zanimljivih ideja su baloni napunjeni helijumom, ali tako da za slavljenika u balon ubacite dodatni rođendanski poklon. Postoje specijalizovane radnje balona u kojima ćete moći da nađete prikladan poklon. Osim toga, pinjata je veoma zanimljiv poklon deci tog uzrasta. Posebno je zanimljiv trenutak kada se razbije, a iz nje ispadne gomila slatkiša.

poklon za decuDeca ovog uzrasta će se obradovati i poklonu kao što su karte za klizanje, poseta igraonici, ulaznice za bazen ili zabavni park. Umesto nekog konkretnog poklona, poklonite mališanu neku aktivnost. Oduševljenje na njegovom licu će vam jasno dati do znanja da ste napravili pravi izbor.

Rođendanski poklon za uzrast od 8 do 12 godina

U ovoj uzrasnoj fazi dolazi do veoma velikih emotivnih i socijalnih promena. To je period kada već postaju „veliki“ i sazrevaju. Samim tim i rođendanski poklon treba da se uskladi sa ovom životnom fazom. U ovom uzrastu najviše će se obradovati nekom praktičnom poklonu. Dečaci će biti fascinirani nekom igricom za kompjuter, dok mlađim devojčicama možete pokloniti novčanik ili dnevnik sa ključem, a nešto starije devojčice će se obradovati nakitu. Ukoliko znate da dete ima afiniteta prema čitanju, nećete pogrešiti ukoliko mu poklonite odgovarajuću knjigu za taj uzrast. Istovremeno, uz školske obaveze, razvijaju se i sklonosti ka sportu i društvenim igrama. Ako slavljenik spada u tu kategoriju, lep poklon može biti ranac ili neki sportski rekvizit.

Bez obzira na uzrast i pol slavljenika uz poklon obavezno idu i prikladne rođendanske čestitke. Ma koliko vam to delovalo suvišno u pojedinim situacijama, setite se da staro pravilo glasi – „Izgovoreno se zaboravi, a zapisano se ureže u pamćenje!“

Ako vaš izbor bude neki lep, moderan komad garderobe, sigurno nećete pogrešiti. Samo budite obazrivi pri odabiru, jer mališani u ovom uzrastu imaju jasno definisan ukus. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa nekim njihovim vršnjakom ili roditeljima da vam pomognu pri kupovini, mada kupovinu možete obaviti u nekoj internet prodavnici.

Kroz ovaj tekst smo pokušali da vam pomognemo pri odabiru rođendanskog poklona, vodeći računa o uzrasnim kategorijama. U svakom slučaju važno je da poklon bude od srca, jer deca to nepogrešivo umeju da prepoznaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *