rent a car audi

Kako odabrati Rent a car agenciju?

Ko ima potrebe za iznajmljivanjem vozila verovatno se ovo već pitao. Postoji li pravi način kako odabrati rent a car agenciju? Pa univerzalni odgovor svakako ne postoji, ali kao i kad bilo šta drugo tražite možete se osloniti na preporuku pre svega nekog prijatelja, a potom i na recenzije na internetu koje ne moraju da budu sasvim tačne. Kako samo u Beogradu postoji više od 40 rent a car agencija jasno je da postoje razne i cene i usluge najma, kao i sam kvalitet vozila. Zbog svega toga izbor agencije može biti mukotrpan posao. Ukoliko pročitate članak do kraja možda Vam olakšamo iznajmljivanje auta i saznate koja je to dobra rent a car Beograd agencija.

Najbitnije stavke vezane za iznajmljivanje automobila

Ono što verovatno svima ili bar velikoj većini prvo pada na pamet jeste cena iznajmljivanja automobila. Slažem se da je ovo veoma bitan faktor ali nikako ne i jedini. Pre svakog najma i puta treba da sagledate neke činjenice. Na koliko dana Vam auto treba, za koliko ljudi, da li su upitanju duže relacije ili je upitanju gradska vožnja. Manje iskusnim vozačima bi bilo dobro da koriste vozila sa automatskim menjačem kako bi sebi olakšali sam najam i slično.

  • Cena najma po danu
  • Klasa i veličina vozila
  • Kasko osiguran sa ili bez učešća u šteti
  • Redovno servisiran i mlad auto
  • Depozit
  • Ograničena ili neograničena kilometraža
  • Doplate za sedišta i slične dodatke

Ovde sam ukratko pobrojao bitne stavke koje bi trebale da Vam igraju ulogu kod iznajmljivanja vozila kako bi tu avanturu prošli što bezbolnije i bez dodatnih troškova.

Cena najma

Ovde je stvar veoma jasna. Cena najma auta je cena koje se plaća po danu najma vozila. Što je najam duži to je cena po danu niža i obratno. Imajte na umu da neke agencije stavljaju što mogući niži najam, ali zato imate doplate za dečije sedište, ograničenu kilometražu i slično. Dakle, pogledajte cenu i proverite šta je uključeno u tu cenu.

Klasa i veličina vozila

Ovo bi trebala da bude i prva stavka, jer prvo treba da ustanovite koje vozilo Vam treba pa tek onda da gledate cene. Ukoliko idete na neki duži put sa porodicom i dosta stvari jasno je da Vam ne igra ništa mali gradski auto. Ukoliko ste pak sami, više nego poželjno je da auto bude manji kako zbog cene najma, tako i zbog same potrošnje goriva.

Kasko osiguran sa ili bez učešća u šteti

U poslednjih nekoliko godina, osiguravajuće kuće su promenile značajno pravila za kasko osiguranje. Često se i ne nudi full kasko bez učešća jer je veoma nepovoljan. Ove godine na lični zahtev kod više osiguravajućih kuća za svoj auto dobio sam ponude sa učešćem u šteti 10% pa čak i 20% ili minimum 300€. Bez učešća u šteti mi nije ponudila ni jedna osiguravajuća kuća. Tako da je ova stavka i kod rent a car agencija “normalna” ukoliko ima 10% ili 100eur učešća u šteti. Ukoliko neko nudi auto bez učešća u šteti ili je najam bar 50% skuplji ili je upitanju neko staro vozilo koje po propisima ne bi ni smelo da bude rent a car vozilo. Svakako se odomaćilo 10% ili 100€ te to ne treba da predstavlja problem. Budite malo odgovorni i dobićete cenu po danu za 50% nižu. Npr isti auto se iznajmljuje za 25€ po danu sa 10% učešća u šteti ili 37€ po danu bez učešća u šteti.

Redovno servisiran i mlad auto

Po zakonu, rent a car vozilo ne bi smelo da bude starije od 5 godina. Zašto je ovo bitno ne treba puno da ulazimo u to, ali iznajmiti vozilo staro 10 godina po tim cenama nije realno. Često su vozila 10 godina stara svega par eura jeftinija od nekih vozila koja su stara godinu ili dve, a razlika je velika. Pitanje je da li je vozilo 10 godina staro i kasko osigurano (osiguravajuće kuće ne prihvataju toliko stara vozila) bez obzira šta Vam kaže najmodavac. Ukoliko se nešto desi sa kolima možete imati neprijatnost. Osim toga, mlada vozila su obično kupljena na lizing i moraju biti redovno servisirana i održavana u ovlašćenom servisu i kasko osigurana, tako da razloga za dodatnu brigu nemate.

Depozit

Već sam pomenuo da je depozit gotovo neizostavan. Stavite se na mesto najmodavca i biće Vam sve jasno. Dajete vozilo nepoznatoj osobi, imate 100€  učešća u eventualnoj šteti, dajete rezervoar pun goriva. Ukoliko ne bi ste uzeli depozit mogao bi se desiti sledeći scenario…. Da iznajmite vozilo na jedan dan za 25€ i da Vam se vrati oštećeno vozilo. U tom slučaju ste u minusu 75€ + nemogučnost najma oštećenog vozila u nekom narednom periodu. Ili da neodgovorni korisnik rent a car usluge vrati vozilo sa praznim rezervoarom. U tom slučaju možete potraživati doplatu za rezervoar, ali ako nema ili neće da plati imate opciju da ga tužite. Kako ste uslugu naplatili 25€, a ceo rezervoar iznosi i 80-90€ jasno je ste opet u minusu ukoliko u startu niste uzeli depozit. Ukoliko Vam ne traže depozit to je prvi znak da agencija možda radi na crno i da se koristi drugim metodama naplate svojih potraživanja i takve agencije bi trebali da izbegavate! Niko Vam neće dati da hipotetički uništite vozilo za 20€ najma. Koristio sam usluge rentiranja vozila i u inostranstvu i depoziti idu i preko 1000€ za vozila b i c segmenta. Dakle depozit je manje više obavezan i ukoliko vratite vozilo u ispravnom stanju agencija će Vam vratiti Vaše garancije bez ikakvih problema.

Ograničena ili neograničena kilometraža

I ovde ima razlih slučajeva. Obično je dozvoljeno 200km po danu, te u slučaju najma od 5 dana dopušteno je da pređete 1000km, a ukoliko prekoračite plaćate penale ili doplatu po km. Ti iznosi se kreću oko 0.05€ po km, što može da izađe i dodatnih 10-20€ na cenu najma ukoliko ste prekoračili 200-400km. U tom slulčaju cena najma vozila koju ste gledali na startu i posle koju ćete da platite se razliku i 4€ po danu više za svaki dan, tako da ste možda imali i bolju ponudu neke rent a car agencije koja daje neograničenu km bar po Srbiji. Neograničena kilometraža van Srbije i po Evropi jednostavno nije realna i opet treba biti obazriv ukoliko nešto tako nudi. Za 5 dana možete napraviti i 10 000km po Evropi (u Srbiji skoro nemoguće) i auto dovesti u servisni interval za 5 dana. Kako je najam možda bio i 20€ po danu, za 5 dana rent a car agencija će uzeti 100€ a dati verovatno i više od 100€ za redovan servis u ovlašćenom servisu, tako da i ovo izaziva veliku sumnju da je moguće i da možete da imate problema prilikom iznajmljivanja vozila.

Doplate za sedišta i slične dodatke

Neke rent a car Beograd agencije nude besplatno dodatne stvari dok neke naplaćuju taksativno sve do jedne. Proverite da li je sedište za decu uključeno u cenu ukoliko Vam treba jer neke agencije tu uslugu naplaćuju i po par eur po danu za najam istog. Isto tako ukolko se ne snalazite najbolje po gradu ili po Srbiji, možete zahtevati navigaciju. Isto tako, neke agencije ovu uslugu dodatno naplaćuju, a neke daju gratis, tako da proverite dobro šta Vam je neophodno od dodataka i da li su uključeni u cenu. Često “najjeftinije” agencije nemaju ove stvari uključene u cenu i idu sa najnižom mogućom cenom pa posle na dodacima i pređenoj kilometraži nadoknade razliku u cenu na Vašu štetu.

Zaključak

Neke stvari možete da očekujete neke ne. Ne dozvolite da zbog 2€ najma po danu imate problema prvi vraćanju vozila. Trudite se da vozilo iznajmljujete od proverene rent a car agencije sa izvesnom reputacijom. Ukoliko Vam daju vozilo i pun rezervoar bez depozita dobro se zapitajte šta će biti ako vratite auto, a nije sve ok. Da li ćete i kakve neprijatnosti imati. Isto tako neke “agencije” (agencije na crno) daju i više nego jefitno vozilo uz depozit, a onda Vam malo ogrebu auto i ne vrate depozit u iznosu od 100€ npr tako da Vas najam vozila izađe 100€ + 15€ najma za jedan dan. Isto tako proverite i da li je kilometraža limitirana i koliko jer i ovde može da Vas vozilo izađe nekoliko € više po danu najma pa ste u tom slučaju mogli bolje da prođete kod neke druge rent a car agencije. Kao i u svemu, opcija je puno, i ima puno dobrih ali isto tako i loših agencija. Ovo su samo neke smernice na koje treba da obratite pažnju kako ne bi prošli jako loše sa ovim lošim agencijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *