Kako pronaći idealni bend za svadbeno veselje

Kako pronaći idealni bend za svadbeno veselje

Organizacija muzičkog segmenta venčanja je izazovni, ali istovremeno i ispunjavajući zadatak, koji uz pravi pristup možete rešiti bez velikih muka. Naredni kratki vodič će vam ponuditi odgovor na pitanje kako pronaći idealni bend za svadbeno veselje.

Nemojte brzati pri odabiru muzike

Imajući u vidu činjenicu da muzika animira i okuplja sve zvanice na podijumu, bez ustručavanja možemo reći da je zabavni deo proslave jedan od najvažnijih segmenata venčanja. S tim u vezi, nikako ne bi trebalo da brzate sa izborom benda. U žurbi se vrlo lako možete opredeliti za ne preterano iskusne muzičare koji ne umeju da podignu atmosferu, što će se nadalje direktno odraziti na kvalitet same žurke. Najbolja rešenja ćete zasigurno pronaći ukoliko sa potragom krenete nešto ranije (par meseci pre venčanja) i ostavite sebi koliko god je vremena potrebno.

Formirajte okvirni budžet

Pre nego što počnete sa potragom za idealnim muzičkom grupom, bilo bi dobro da odredite okvirnu svotu novca koju ste spremni da potrošite na bend. Formiranje budžeta će vam pomoći da suzite inače širok izbor muzičara te da se fokusirate na bendove čija su potraživanja u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima.

Šta sve utiče na finalnu cenu benda

Visina potraživanja bendova zavisi od nekoliko faktora. Najpre, od broja članova, gde udruženja sa više muzičara obično naplaćuju više nego manji bendovi ili solo izvođači. Zatim, svakako vredi napomenuti i popularnost benda, radno iskustvo, trajanje nastupa, kao i geografsku lokaciju koja u velikoj meri može određivati finalnu cenu. Cene su, po logici stvari, mahom veće u velikim gradovima nego u manjim naseljima, tako da se nemojte previše iznenaditi ukoliko se susretnete sa različitim cenama u različitim mestima.

Definišite koju muziku želite da slušate

Proces pronalaženja benda biće vam značajno jednostavniji onda kada odredite koju biste to vrstu muzike želeli da čujete na vašoj svadbi. U razgovoru sa partnerom ustanovite koja će stil muzike biti najbolji – pop, rok, džez, bluz, klasika, rep, narodna, izvorna ili pak kombinacija svih navedenih žanrova.

Istražite opcije na internetu

Ukoliko nemate na umu niti jedno muzičko udruženje, savetujemo da dobro istražite internet i formirate uži spisak bendova sa najboljim ocenama i recenzijama. Profesionalni i ugledni bendovi za svadbe pružaju transparentne informacije o svojim nastupima na veb-sajtu, tako da ćete u velikom broju slučaja moći da pronađete sve važne detalje ili pak snimke sa nastupa.

Odluku možete doneti na osnovu preporuke

Ukoliko su vaši bliski prijatelji ili komšije u prethodnom periodu pravili svadbu, bilo bi poželjno da porazgovarate sa njima i postavite najvažnija pitanja koja se tiču organizacije muzičkog, ali i ostalih segmenata venčanja. Ako vam poznanici daju kontakt benda koji su angažovali (kojim su ujedno zadovoljni) ili vam pak dodatno preporuče još nekoliko odličnih muzičkih udruženja, sva je prilika da ćete i vi biti zadovoljni muzikom.

Ne prihvatajte baš sve preporuke

Donošenje odluke o izboru benda na osnovu preporuka može biti ispravan potez, ali ne nužno u svakoj situaciji. Pre svega bi svakako trebalo ispitati profesionalizam, radno iskustvo i uigranost samog benda. Naš savet je da ne prihvatate roditeljske, prijateljske ili familijarne ponude, ukoliko vas preporučeni bendovi ne zadovoljavaju u potpunosti. Iako se svačije mišljenje broji, krajnju odluku bi uvek trebalo da donesu mladenci.

Koji bednovi su pravo rešenje

Renomirane, iskusne i ugledne bendove prepoznaćete na osnovu narednih osobina:

  • Interakcija sa publikom – razlika između pravog zabavljača i samo muzičara je ponekad potpuno očigledna.
  • Šoumen član – ukoliko se jedan ili pak više članova benda povremeno obrate zvanicama, daju nekoliko duhovitih replika gostima ili ispričaju par skečeva, verovatno je reč o odličnom sastavu.
  • Odlično ozvučenje – čak i ako niste stručnjak, verujemo da ćete prepoznati kvalitetan zvuk.
  • Fleksibilna plejlista – muzičari koji imaju širok opus, sviraju po želji i bez problema koriguju plejlistu će udovoljiti svim gostima.

Radije štedite na dekoracijama, nego na bendu

U slučaju da ste pronašli pravi bend po vašoj meri, koji se nažalost ne uklapa u prethodno formirani budžet, savetujemo da radije uštedite na nekoj drugoj stavci (ili segmentu) te odaberete upravo to muzičko udruženje. Kako će muzika u najvećoj meri određivati atmosferu i raspoloženje, ovakvo korigovanje finansija će vam se svakako isplatiti. Stavke na kojima biste mogli uštedeti jesu cvetni aranžmani, dekoracije, pozivnice (šaljite digitalne), svetla ili pak vaše odevne kombinacije.

Organizacija venčanja sama po sebi jeste veliki izazov, ali ukoliko ste se već uhvatili u koštac sa ovim zadatkom, potrudite se da zaista date svoj maksimum. Nemojte štedeti energiju, jer ćete jedino takvom posvećenošću moći da isplanirate venčanje iz snova. Srećno, mladenci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *