Klasična ili moderna komoda – odaberite pravu!

Klasične komode su u vreme naših baka bile neizostavan deo svakog domaćinstva, a teško je zamisliti i moderan dom bez barem jednog komada ovog nameštaja. Poslednjih godina se, međutim, sve češće koriste novi, strani izrazi za staru, dobru komodu, kao što su: lowboard, highboard ili sideboard. Ipak, postoji li razlika?

Iako razlike između pojedinih naziva nisu uvek jasne na prvi pogled, ipak postoje određene karakteristike po kojima možemo razlikovati komode. Naš članak će vam u tome pomoći, kao i da pronađete odgovarajuće mesto za svaki komad ovog svevremenog nameštaja.

Komoda je komad, najčešće drvenog nameštaja, visok do struka, sa više fioka i pregrada za skladištenje, kao i za odlaganje na gornjoj ploči. Klasična komoda datira iz 18. veka kada je većinom služila za skladištenje ženske garderobe u spavaćoj sobi. Vremenom se počela nalaziti i u drugim prostorijama, a na njenim policama, i u fiokama, se sada čuvaju razne stvari: nakit, dokumenti, posuđe i escajg, kućni tekstil, i ostalo. Zbog svoje funkcije skladištenja, komoda osigurava urednije prostorije, jer ćete mnogo toga što leži naokolo po sobi, bez nekog reda i smisla, moći da uredno spakujete, van vidnog mesta. Takođe, sve ono što želite da istaknete u prostoru, kao što su lampe, vaze, ramovi sa fotografijama i ostali ukrasni predmeti – jednostavno postavite na komodu.

Po čemu se razlikuju komode?

Ova vrsta drvenog nameštaja pruža nebrojene mogućnosti i po pitanju dizajna. Dok neke komode imaju samo fioke, druge mogu biti kombinacija fioka sa zatvorenim pregradama, otvorenim pregradama, drvenim ili staklenim vratima…

Visina komoda varira, kao i njihova širina. Postoje varijante male visine, ali veće širine, i obrnuto. Isto tako možemo se odlučiti za visoku i široku komodu, već prema prostoru kojim raspolažemo.

Svi znamo kako izgleda klasična komoda, ali šta su lowboard i highboard?

  • Lowboard ili niska ploča, u prevodu, je vrsta komode koju uglavnom nalazimo u dnevnoj sobi. Ona je, kako joj i naziv govori, niska, i na njoj je svoje mesto pronašao televizor. Lowboard, iz tog razloga, ima praktične otvore za kablove na zadnjoj strani. Iako niska, ova komoda i dalje ima mesta za skladištenje, ispod ploče i sa strane. Odlično se kombinuje sa različitim policama i visećim ormarićima, pa su takve kombinacije najzastupljenije u prodaji.
  • Highboard ili visoka ploča, predstavlja nešto između komode i ormara. To je visoka komoda, obično oko 110-130 cm, ali nedovoljne visine da bude ormar. Ovakav komad nameštaja ima veliki prostor za odlaganje, najviše u fiokama, ali i u kombinaciji sa pregradama, kao i staklenim delovima za izlaganje željenih predmeta.

Većina komoda napravljena je od drveta, prirodnog materijala, koji se harmonično uklapa u gotovo svako okruženje, i dodaje toplinu, kao i notu rustikalnosti, prostoru u kom se nalazi. Postoje i komode od modernih materijala, u različitim bojama, tako da su mogućnosti kombinovanja zaista brojne.

Najbolje mesto za komodu

Slobodno možemo reći da odgovarajuće mesto za komodu ne postoji – ona se savršeno uklapa u svaku prostoriju doma.

  • Hodnik – ulazna prostorija, najčešće malih dimenzija i bez prirodnog svetla, predstavlja vizit-kartu vašeg doma. Obzirom na to, treba pažljivo odabrati nameštaj i dekor za ovaj deo stana. Komoda je tu više nego poželjna, posebno zbog praktične funkcije skladištenja.
  • Dnevni boravak – idealno mesto za lowboard, ali je moguća i kombinacija sa klasičnom komodom.
  • Trpezarija – savršen prostor za elegantnu, klasičnu ili highboard komodu sa staklenim delovima, kako biste izložili lepe komade porcelana ili bakinog servisa.
  • Spavaća soba – mesto odakle komoda i potiče. Ne bez razloga, jer je idealna za skladištenje posteljine, veša i sitnijih komada garderobe. Naravno, lowboard nije rešenje za spavaću sobu, ali su klasične komode ili highboard savršeni.

Komoda je komad nameštaja kojim možete ulepšati svaku prostoriju. Čak i mala, neugledna soba, uz manju komodu u svetloj boji, može izgledati prijatnije.

Kupovina komode je dugoročna investicija, jer je možete lako seliti i premeštati, obnavljati je i menjati joj izgled. Nemojte oklevati da bakinoj staroj komodi udahnete novi život!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *