Letovanje Sirmione jezero Garda

Jezero koje izgledom više liči na more? Jezero koje ima prelepu tirkiznu boju? Da moguće je, upitanju je jezero Garda u regiji Lombardija u Italiji. Svakako jedno od najlepših mesta na ovom jezeru je upravo gore pomenuti gradić Sirmione koji se nalazi na veoma malom poluostrvu na jugu ovog jezera. Sama lokacija ovoj malenog gradića kao rezultat dala je ogroman broj hotela u Sirmione, kao i veliki broj restorana. Gotovo svaka kuća i svaki objekat je vezan za turizam i upitanju je ili hotel ili restoran ili neki slićan objekat namenjen turizmu.

Jezero Garda

Samo jezero Garda nalazi se u regiji koja se zove Lombardija na severu Italije. Lago di Garda kako se kaže na italijanskom jeziku je najveće jezero u Italiji. Maksimalna dužina je 52Km, a maksimalna širina je nešto ispod 17km na jugu. Povrišina samog jezera je 370 kvadratnih metara nalazi se na nadmorskoj visini od 65 metara i 346 metara najdublju tačku. Jezero po tipu je prirodno i spada u protočno jezero, te je najveća pritoka reka Sarka a jezero otiče rekom Minđo pa sve preko reke Po do Jadranskog mora.

Geografska pozicija jezera

Geografska pozicija jezera je gotovo idealna. U neposrednoj brlizini nalaze se veliki centri kao što su Milano, Breša i Verona. Kako su veliki gradski centri blizu jasno je da je ovo jezero jedno od omiljenih destinacija velikog broja Italijana koji žele kraće predahe u svakodnevnom životu. Isto tako blizina pomenutih gradova je veoma pogodna za dolazak turista koji su odabrali ovo jezero kao krajnju destinaciju a dolazak obavljaju vazudšnim putem jer ovi gradovi poseduju međunarodne aerodrome. Sama pozicija jezera je na severu Italije, severni deo jezera  se nalazi u podnožju Alpa što jasno govori da je u neposrednoj blizini i Švajcarska i Austrija tako da je ovo česta destinacija i germanskih naroda, kako zbog blizine tako i zbog osetno toplije klime. Zbog svega navedenog, jezero je veoma popularno kako kod samih Italijana tako i kod germanskih naroda (uključujući i Nemce) kao i kod izvesnog broja Britanaca i Rusa. Potražnaj je velika, a ponuda je ipak limitirana hotelsmkim smeštajem na jezeru Garda.

Klima

Glavna sezona počinje od maja i traje sve do oktobra, Klima je veoma povoljna jer preko dana nema prevelike sparine ali je temperatura dovoljno visoka za nesmetano sunčanje i kupanje. Južni deo jezera ima bolju klimu za razliku od severnog koji se nalazi u podnožju Alpa pa ume da ima i malo hladnije dane i temperature. Isto tako zbog samog oblika jezera na severu je znatno uže, što znači i dublje pa je voda osetno hladnija, dok je u južnom delu jezero široko i plitko, pa se voda brzo zagreje.

Gradovi i turistički centri na jezeru Garda

sirmione jezero garda

Svakao najpoznatije turističko mesto su Sirmione i Dezencano. Susedni gradovi na jugu ovog prelepog jezera koji se nalaze gotovo na sredini najšireg dela jezera. Sirmione je specifičan što se nalazi na poluostrvu i to veoma uzanom pa je sam saobraćaj veoma limitiran, a isto tako i broj smeštajnih kapaciteta. Kako je nešto limitirano jasno je da je veoma i popularno i da privlači pažnju turistima. Sastoji se od starog dela grada i veliki broj hotela. Hotel Sirmione je veoma tražen pojam i na google i najtraženiji je pojam vezan za ovo jezero. Isto tako drugo po popularnosti je susedno mesto Dezencano koje je zapadno os Sirmionea. Još jedna pozitivna strana ovih gradića je i blizina autoputa tako da se veoma lako stiže do njih. Od veronskog aerodroma do Sirmionea ima nekih 35km i potrebno je oko 35minuta vožnje kolima. Od aerodroma u Milanu je potrebno oko 90 minute vožnje.

Sirmione kao destinacija za letovanje

Ukoliko niste ljubitelj slane vode ili imate strahove od morskih nemani ovo je idelano mesto za vas. Jezero koje svojim izgledom neodoljivo podseća na neka topla mora, tirkizna boja jezera deluje umirujuće sa pogleda hotelskih terasa, a mirisi dobre hrane i vina lokalnih restorana daju šlag na totrtu za odličan letnji godišnji odmor. Booking hotel Sirmione, odaberete željene datume i nešto drugačiji godišnji odmor može da počne. Budite sigurni da Vam odmor neće proću u slušanju srpske muzike na plažama kao na severu Grčke. Ukoliko niste ljubitelj paradaj turizma ovo je pravo mesto za vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *