Maldivi 2023 – sve što treba da znate pre rezervisanja smeštaja

Odmor na Maldivima je destinacija iz snova koju skoro svako želi da doživi bar jednom u životu. Biti u mogućnosti da osetite bele peščane plaže pod palmama i blistave azurne vode Indijskog okeana, da vidite čuvene maldivske zalaske sunca i da budete smešteni u vili iznad vode, samo su neki od razloga da luksuzni odmor na Maldivima stavite na vrh svake liste putovanja.

Ali da bi vam rajsko putovanje bilo fantastično iskustvo, pre nego što rezervišete odmor na Maldivima, morate da znate neke insajderske savete za putovanje koji će vam pomoći u planiranju putovanja na ovaj drugi kraj sveta.

Pogledajte šta sve morate da uzmete u obzir kako bi vam proces rezervacije vašeg odmora na Maldivima bio bez stresa.

  1. Gde su Maldivi?

Maldivi su arhipelag koji se nalazi u Indijskom okeanu, jugoistočno od Indije i Šri Lanke. Sastoje se od 26 atola, koji su grupisani u više od 1.000 ostrva. Ostrva Maldiva se prostiru na površini od oko 298 kvadratnih kilometara, od kojih je većina nenaseljena, dok su neka pretvorena u luksuzna odmarališta za turiste. Glavni grad Maldiva je Male, smešten na istoimenom ostrvu, koje je politički, administrativni i trgovački centar arhipelaga.

  1. Koliko ima ukupno Maldivskih ostrva?

Po poslednjem prebrojavanju, bilo ih je oko 1200, koje su se sastojale od ostrvskih odmarališta, lokalnih naselja i napuštenih ostrva.

Jedna od izvanrednih prednosti Maldiva je koncept “jedno ostrvo – jedno odmaralište”. Ovo znači da svako odmaralište zauzima celo ostrvo, pružajući gostima nezaboravan osećaj privatnosti i ekskluzivnosti. Zamislite sebe kao modernog Robinsona Krusoa, sa celokupnim ostrvom rezervisanim samo za vas.

  1. Kako doći do Maldiva?

Svi međunarodni letovi sleću u glavni grad zemlje, Male. Direktnog leta iz Srbije za sada nema, pa ćete prema datumu vašeg polaska u turističkoj agenciji dobiti najbolje opcije za putovanje. Najčešće se uzimaju letovi sa presedanjem u Dubaiju ili Abu Dabiju.

  1. Koliko traje let do Maldiva iz Srbije?

Kako nema direktnih letova, sve zavisi od tranzita i presedanja. Na primer, let do Dubaija traje oko 5 sati, a nakon toga vas čeka još toliko sati leta do Maldiva.

  1. Kad je najbolje putovati na Maldive?

Najbolje vreme za putovanje na Maldive je uvek, zapravo. Glavna turistička sezona na Maldivima je tokom sušne sezone, koja traje od novembra do aprila. Ovo je period sa manje padavina i manjom vlažnošću vazduha, što čini idealne uslove za sunčanje, ronjenje i uživanje u plažama. Temperatura obično visoka i kreće se između 28°C i 32°C.

Međutim, ne treba odbaciti i nisku sezonu na Maldivima, koja traje od maja do oktobra. Tokom ovog perioda, može biti nešto više kiše i vlažnosti u vazduhu, ali i dalje ima mnogo sunčanih dana. Ova sezona može biti povoljnija za putnike koji žele izbeći gužve, jer je manje turista u ovom periodu. Takođe, ovo je vreme kada se mogu naći neki povoljniji aranžmani.

  1. Kako doći od aerodroma Male do odmarališta?

Na Maldivima postoje dva atola – severni i južni.

Atol Sever je najbliži aerodromu, tako da odmarališta koriste glisere da vas pokupe i prebace do vašeg odmarališta na ostrvu iz snova.

Južni atol je dalje, tako da će ova odmarališta na Maldivima koristiti male hidro-avione da vas prebace do vašeg ostrva.

Imajte ovo na umu kada birate odmaralište jer možda nećete želeti da idete na drugi let kada ste u Maleu ako ste već imali dugo putovanje.

Avioni odmarališta lete po određenim rasporedima svaki dan, tako da morate da uskladite vreme sletanja međunarodnih letova sa odmaralištem kako biste bili sigurni da ne stižete prekasno.

  1. U kojim aktivnostima možete da uživate?

Sva odmarališta se razlikuju, ali generalno u svima možete da ronite, gnjurite, pecate, uživate u izletima brodom i prepustite se čarima spa centra. Zapamtite, na ostrvima se prepuštate luksuzu i bosonogom odmoru!

Želećete da ponesete vodootpornu kameru jer je podzemni svet na kućnim grebenima senzacionalan.

  1. Gde je najbolje mesto za ronjenje na Maldivima?

Ronioci mogu uživati u širokom spektru vodenog života na oba atola. Međutim, za one ronioce koji žele da vide veće vrste, odmarališta na južnom atolu su mesto gde treba da rezervišu boravak.

maldivi ronjenje

  1. Šta obući na Maldivima?

Ostrva su tropska, i iako ponekad mogu biti vlažna, uvek su topla i prijatna. Ponesite pamučne haljine, šorts i kaftane. Štikle vam svakako neće trebati – bosonogi doživljaj ostrva se tome protivi!

  1. Koliko dugo treba da ostanete na Maldivima?

Preporučuje se najmanje sedam noći na Maldivima, ali mnogi gosti ostaju i do dve nedelje. Ako je ovo vaš plan, budite spremni da imate zdrav bankovni bilans da biste platili takav boravak, posebno ako želite da ostanete u vili iznad vodenog bazena u nekom od luksuznih odmarališta.

  1. Alkohol na Maldivima

Maldivi su muslimanska zemlja, tako da je alkohol strogo zabranjen u naseljenim mestima. Ne možete ga uneti sa aerodroma (ako ste poneli piće sa free shopa iz nekog presedanja). Možete konzumirati samo alkohol koji je kupljen i koji se služi u vašem odmaralištu.

  1. Koja su najbolja odmarališta i ostrva na Maldivima?

Odlučiti gde ćete ostati na Maldivima je pitanje od milion dolara jer zavisi od vašeg budžeta i vaših želja.

Da li želite vilu iznad vode ili bungalov na plaži? Da li želite sveobuhvatan obrok na bazi švedskog stola ili finu večeru koja se plaća?

Sve češće imamo prilike da vidimo jeftina putovanja na Maldive. Putovati jeftino na Maldive je moguće, jer mnoga ostrva imaju lokalne porodice koje otvaraju svoje domove kao pansione koji nude osnovne stvari. Naravno, nećete dobiti luksuzan boravak koji biste našli na nekom od odmarališta na Maldivima, ali ćete i dalje plivati u istom moru i gledati iste zalaske sunca.

Međutim, kada pomislimo na Maldive, na pamet nam padaju luksuzna odmarališta i vile iznad savršene tirkizne vode. Luksuna odmarališta će vas zadiviti vrhunskom uslugom i pažnjom. Osoblje će se pobrinuti da vaš boravak bude nezaboravan pružajući personalizovanu uslugu i ispunjavajući sve vaše želje i potrebe. Bilo da je to romantična večera na plaži, spa tretman ili organizacija aktivnosti na vodi, oni će se postarati da se osećate kao pravi VIP gost.

A ako putujete na Maldive da proslavite medeni mesec, godišnjicu ili nešto jednako posebno, sigurno ćete želeti da budete VIP.

  1. Bungalovi na plaži ili vile iznad vode

Vile iznad vode su nešto posebno. Zaista nema poređenja sa njima. Da biste imali pravo iskustvo na Maldivima, morate da rezervišete barem jednu noć u takvoj vili.

Ali, i pored izvanrednih vila, mnogi putnici se odlučuju za pesak i direktan pristup okeanu. Probudite se ujutru i izađite na najmekši pesak ikada pre ili posle doručka uronite u more (ili vaš privatni bazen). U oba slučaja bićete potpuno očarani lepotom mora.

  1. All inclusive ili plaćanje po obroku?

Koju vrstu paketa rezervisati je jedna od najvažnijih stvari za odlučivanje pre nego što rezervišete svoj odmor iz snova.

Rezervacijom all-inclusive odmarališta, unapred znate šta sve košta pre nego što stignete i znate da možete jesti i piti bez ograničenja. Takođe možete otkriti da su određene aktivnosti uključene u all inclusive paket. Nema skrivenih troškova i mnoge stvari su vam na raspolaganju.

Neka odmarališta na Maldivima su tako klasifikovana da ne nude all inclusive pakete. To znači da plaćate samo ono što konzumirate i da ne osećate da ste potrošili novac na stvari koje niste imali ili koristili. Sa druge strane, to vas može limitirati da ne poručite i isprobate sve što biste želeli iz straha od računa na kraju letovanja.

  1. Da li su Maldivi dobri samo za parove?

Maldivi su pogodni za sve turiste, od onih na medenom mesecu do porodica i onih koji traže avanturu, do solo putnika.

Očekuje vas savršena tropska klima, prelepa ostrva, luksuzni smeštaj i bogat izbor aktivnosti na vodi. Bez obzira da li želite romantično putovanje za medeni mesec ili jedinstveno iskustvo “jednom u životu”, Maldivi će vas očarati svojom lepotom i pružiti vam nezaboravne trenutke. Ne oklevajte, spakujte kofere i pokrenite na putovanje koje će ispuniti sva vaša očekivanja i ostaviti vas bez daha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *