merenje struje

Merenje napona i snage struje – sve što treba da znate

Proveravanje snage struje nije jednostavna stvar, makar dok ne nabavite dobru opremu. Merenje struje, bilo da ste nabavili tester napona ili ispitivač struje, omogućava vam da dobijete sva merenja struje krajnje jednostavno.

To su složeni uređaji, i modeli se znatno razlikuju u performansama. Međutim, da zaista otkrijemo sve mogućnosti ovih uređaja moramo znati čemu služe ovi uređaji. Iako su u pitanju sofisticirani uređaji, nije ni svaki od njih napravljen da bude isti, ili vrši iste funkcije. Zato, treba krenuti od toga šta su i kako rade ovi uređaji.

Gde se koriste električni testeri

Brojne funkcije, u prvom redu merenje napona, čine električne testere krajnje popularnim uređajem među majstorima, profesionalcima, i ljudima koji ih koriste zarad kućnih radinosti. Za merenje struje, tester napona ili ispitivač struje, nudi mogućnosti za sve nivoe rada.

Uprostimo to malo. Recimo da ovi uređaju mogu da mere napon, ali isto tako i magnetna polja, LED nijanse, pa čak i da mere ispravnost instalacija. Sa većom cenom javlja se i veći kvalitet merenja, tako da se tester može koristiti za radove velike preciznosti.

Međutim to još nije potpuno objašnjenje toga kako se meri napon.

Kako testirati napon

Recimo da ste kupili tester napona i da ste spremni da ga koristite. Dakle, kada imate uređaj pred vama uvek je dobro pročitati materijale i uputstva koje imate pred vama. Tu ćete i videti kako da upalite uređaj, i da proverite da li je uređaj ispravan i da li radi.

Nakon što je uređaj otpakovan, sledi provera funkcionalnosti. Osnovna stvar je da ga priključite na struju, i vidite da li možete da koristite različite funkcije uređaja. Manje više, to je najbrži način da proverite da li će uređaj moći da služi onome za šta je napravljen

Razlog zašto morate da radite ovo jeste zato što bez takve provere nećete moći da koristite uređaj. Druga stvar o kojoj se mora misliti jeste to da li će uređaj zaustaviti protok struje dotle da se uređaj i korisnik ne ošteti.

Kada ste se uverili da je uređaj ispravan, vreme je da koristite uređaj.

Ispitivanje struje

Kada je ispitivač struje spreman za rad možete pristupiti ispitivanju struje. Pored toga što treba osigurati sam uređaj, morate osigurati i radno mesto.

Naravno, to nije nekakav naporan rad sam za sebe, već čisto da utvrdite da ništa nije oštećeno, kao da ništa nije mokro. Zato, najbolje je da za prvo ispitivanje izaberete šteker.

Štekeri su odlični jer možete da uočite oštećenja odmah. Pored toga, čak i da ima oštećenja možete ih lako sanirati. Uz to, šanse da će šteker biti mokar su minimalne. Sada možete konačno proveriti da li ima struje.

Kod većine modela lampica zasvetli kada ima struje. Nakon što je postojanje struje ustanovljeno, možete nastaviti sa merenjem.

Kako meriti struju

Merenje struje je komplikovan proces, koji je učinjen krajnje jednostavnim testerima. U zavisnosti od toga šta sve želite, možete otkriti kako struja protiče, ima li opterećenja na mreži, jačinu struje, između ostalog.

Model koji koristite diktira performanse. Tako, i mogućnost proveravanja struje zavisi od modela do modela koji imate pri ruci.

Nakon što krenete da koristite uređaj, uređaj će očitati različite rezultate, kojima ćete otkriti kakva je struja u vašem objektu. Potom, merenje se završava, pravite potrebne ispravke na strujnoj mreži, a uređaj možete odložiti.

Odlaganje i ponovno korišćenje

Merenje struje završava se kada su tester napona ili ispitivač struje ugašeni. To uključuje da ste sigurni da su svi programi ugašeni, i da uređaj nije povezan sa strujom više. Potom, možete ga odložiti.

Vratite ga u kutiju. Ali, vratite se i korak unazad. Ono što treba prvo da uradite jeste da nabavite kvalitetan tester, a to možete uraditi u Mikroprinc radnji. Sada, spremni ste za sve vrste radova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *