Par korisnih saveta kako da se izborite sa svakodnevnim stresom i izbegnete bolest

Par korisnih saveta kako da se izborite sa svakodnevnim stresom i izbegnete bolest

Danas je postalo normalno da stres bude sastavni deo našeg života. Bilo da se sa njim suočavamo na poslu, prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza kao što su odlazak u nabavku ili kod lekara, vožnja u gradskoj gužvi, on trajno utiče na nas. Međutim, ono što najviše zabrinjava je to što smo se svi navikli na to da budemo napeti i većina nas je zaboravila kako da se opusti i da iz “pete brzine” pređe u stanje mirovanja i da se opusti. Zbog toga su mnogi platili veliku cenu i zaradili obziljne zdravstvene probleme.

Zdravstveni problem koje izaziva stres

Svima je dobro poznato da stres direktno utiče na naš kardiovaskularni sistem i da se zbog njega mogu javiti problemi sa visokim pritiskom, ali i oni ozbiljniji – srčani i moždani udar koji ostavljaju trajne posledice.

Hormon stresa – kortizol koji se luči u velikoj količini kada smo konstantno u napetom stanju i ne uspevamo da se opustimo može mnogo da poremeti ostale hormone u našem telu. Direktno utiče na stvaranje insulinske rezistencije, ali može i da dovede do problema sa štitastom žlezdom i pojave autoimunih bolesti kao što su Hašimoto i Grejvs Bazedovljev sindrom. Ova stanja su neizlečiva i zahtevaju strogu kontrolu i primenu medikamenata do kraja života.

Osim gore navedenih stanja, stres može da dovede do pojave gastritisa, čira, opadanja kose i ozbiljnih problema sa kožom. Zbog svega gore navedenog svaki pojedinac mora da nauči kako da se smiri, da pruži sebi trenutke opuštanja i da pokuša da nađe unutrašnji mir koji mu neće poremetiti spoljašnji faktori.

Vežbanje protiv stresa

Dokazano je da se svakodnevni stres može savladati uz redovno vežbanje. Bilo da se odlučite za vežbanje u teretani ili kod kuće, bitno je da budete istrajni i da ne preskačete treninge. Videćete da ćete se nakon svakog vežbanja osećati daleko bolje i da ćete, čak i kada ste najumorniji, imati više energije nakon što se fizički aktivirate. Za ovo je zaslužan endorfin – hormon sreće, koji se luči u toku vežbanja.

Šetnja je odlična za mentalno zdravlje

U poslednjih par godina je na društvenim mrežama aktuelna kampanja koja podstiče šetnju zbog boljeg mentalnog zdravlja. Koliko god zvučalo blesavo, ovo zapravo pomaže. Dakle, ukoliko ste pod stresom možda ne bi bilo loše da sami ili u društvu neke bliske osobe, odete u dužu šetnju – iznenadićete se koliko će Vam prijati. Još je bolje ako ste u prilici da odete u šetnju po prirodi i nadišete se čistog vazduha.

Opustite se uveče

Svakodnevni stres se može umanjiti ako sebi priuštite sat vremena opuštanja uveče. Nakon što završite svakodnevne obaveze istuširajte se kako biste opustili mišiće i obucite nešto udobno. Onda radite ono što volite – gledajte neki dobar film ili seriju, ili – pustite neku laganu muziku, prigušite svetlo i pročitajte par poglavlja neke dobre knjige. Ovo može magično da deluje na kvalitet sna i opšte zdravstveno stanje.

Proverite ponudu na internetu e knjiga, iznenadićete se kakvo sve štivo može da se nađe i koliko interesantnih tema je obrađeno. Sasvim je sigurno da ćete uspeti da pronađete nešto što će delovati smirujuće i pomoći vam da se opustite.

Radite nešto manuelno

Poznato je da rad rukama opušta. Ukoliko ste u prilici, kako biste se oslobodili stresa počnite da se bavite baštovanstvom. Videćete koliko će Vas rad sa zemljom, nebitno da li ste posadili cveće ili neko povrće, opustiti. Možete i da naučite da pletete ili heklate – verujte to će Vam postati omiljena zabava u toku zimskih večeri. Potrebno je izmestiti se iz svakodnevice i problema koji nas okupiraju kako bi makar na trenutak bili bezbrižni.

Obratite se stručnom licu

Ukoliko mislite da stres previše utiče na Vas možda bi trebalo da se obratite psihologu ili psihijatru. Profesionalci će moći da Vam pomognu da savladate probleme koje imate da naučite da se nosite sa svakodnevnim izazovima.

Za kraj zapamtite – briga o našem mentalnom zdravlju treba da bude podjednako važna kao i briga o fizičkom zdravlju. Zbog toga priuštite sebi trenutke opuštanja bez krivice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *