Paušalni porez kalkulator – Koliko ćete plaćati paušalni porez

ministarstvo finansija kalkulator pausalnog poreza

Ministarstvo finansija je 15 januara objavilo kalkulator za paušalno oporezivanje preduzetnika i agencija. Kako kažu od sada možete sami da izračunate koliki će biti paušalni porez za naredne godine i to čak 4. Na portalu E porezi imate objavljen paušalni kalkulator i tu popunjavanjem forme možete dobiti iznose za naredne 4 godine. Međutim, nigde ne piše da li je to informativnog karakter ili je to sada zvanično i tog kalkulatora ćese ubuduće držati i oni sami.

Sam kalkulator za izračunavanje paušalnog poreza možete pronaći ovde.

Kako funkcioniše kalkulator za obračun paušalnog preza?

Krajnje je jednostavno. Potrebno je da unesete nekoliko podataka i dobićete predviđanje. Ono što je prva zamerka što nigde ne piše da li je to merodavno i zvanično ili informativnog karaktera. Druga manjkavost je ta što kalkulator ne radi na smart telefonu (bar ne na modernom androidu i chrome pregledaču).

Prvoaprilska šala ili idu izbori?

Dobro je već poznato da pred izbore država nešto namesti i napakuje lepo građanima kako bi dobili neki politički poen u foto-finisu mandata. U nekom slučaju rezultati su u najmanju ruku čudni. Prosto se pitate da li je to moguće, da li je prvi april, izbori ili manjkavost u izradi aplikacije. Naime, ako unesete određene šifre, delatnost kao osnovnu, Beograd, srednje godine videćete da ćete svake godine plaćati sve manje i manje?! Da, evo i slike.

poreski kalkulator izracunavanje pausalnog poreza

Za osnovicu je uzet iznos od 56706 rsd, IT usluge za ostale informacione tehnologije šifra 6209 opština Zemun sa osnivanjem od 2015 i godištem vlasnika 1984. Po ovom kalkulatoru ispada da će svake godine plaćati sve manje i manje.

pausalni porez kalkulator

U drugom pokušaju, umanjenje je još veće i značajnije. Uzete su slične postavke, šifra delatnosti i lokacija, a menjana je početna osnovica na više.

Dakle, svake godine ćete plaćati manje i manje poreze i doprinose?! Ko god je poslovao kao preduzetnik i paušalac jasno mu je da ovo nikad nije bilo, a verovatno nikad neće ni biti, pa se postavlja pitanje čemu služi kalkulator. Da li da preduzetnici znaju koliko će šta plaćati i da mogu da bolje predvide svoje troškove i planove, ili da neko napravi aplikaciju za koju država plati sredstva koja nema drugu funkciju več da se potroši budžet i na još neku beskorisnu aplikaciju, po principu kume, daj nadrljaj neku aplikaciju, nije bitno kakav će biti rezultat, samo da to može da se klikće, da se narod zabavi, a mi delimo lovu po pola.

Zakljućak

Previše manjkavosti u ovoj aplikaciji. dakle da ponovimo

  • Nigde ne piše da li je to zvanično i da će se to primenjivati tih godina
  • Aplikacija ne radi na mobilnom telefonu i mobilnim uređajima
  • Rezultati čudni u najmanju ruku
  • Server se održava svaki dan od 00 do 06h, što znači da je u tom preiodu aplikacija nedostupna.

Dakle, zamislite da se dobije zahtev da se napravi neka aplikacija i ista uradi, ali 1/4 vremena neće biti dostupna zbog održavanja. Dakle, svaki dan 6 sati niste u mogućnosti da je koristite. Kada se na to doda i nemogućnost korišćenja na mobilnom telefonu postavlja se pitanje ko je pravio takvu aplikaciju i ko ju je prihvatio da se objavi i za koji novac?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *