kompanija navision program za-rad

Po čemu se razlikuju Navision program i Dynamics 365 i koji izabrati?

Za efikasnu organizaciju poslovanja u različitim korporacijama, Microsoft je razvio neka rešenja. Tu su ERP sistemi, koji pomažu kompanijama u planiranju poslovnih resursa. Veoma su značajni za automatizaciju poslovanja. Ono time postaje efikasnije i produktivnije, sa značajno niskim troškovima i malim rizikom od ljudskih grešaka.

U okviru Microsoft-a, postoje dva razvijena programa za planiranje resursa kompanije – Navision i Dynamics 365. Navision program je starija verzija ERP sistema, koji je kasnije preimenovan u Dynamics NAV, a sada se sve više zamenjuje Dynamics 365 Business Central programom. Oni su u nekoj meri slični, ali ima i dosta razlika među njima. Ovde ćemo se više fokusirati na ono po čemu se razlikuju ovi programi.

Pristup

Dynamics 365 je sistem zasnovan na oblaku. To znači da se njemu može pristupiti u bilo koje vreme, sa bilo kojeg uređaja sa internet vezom.

S druge strane, Navision program ima lokalni sistem. Njemu se može pristupiti samo iz lokalne mreže, u kompaniji u kojoj je implementiran.

Mogućnost integracije

Navision ima ograničene mogućnosti integracije sa drugim programima i aplikacijama. Međutim, Dynamics 365 se jednostavno integriše sa drugim Microsoft programima.

Moguća je integracija sa Microsoft Office 365, Microsoft SharePoint i ostalim programima, kao sa drugim vrstama aplikacija. Na taj način je omogućena efikasna, zajednička saradnja timova. Ovo je naročito značajno za kompanije koje imaju razdvojene timove.

Perspektiva

Dynamics 365 je bolje dizajniran od Navision-a. Odlikuje se skalabilnošću i odlično je rešenje za veće korporacije, koje imaju složenije sisteme.

Zahvaljujući tome, kompanije mogu da proširuju svoje poslovanje. Ovakav sistem će jednostavno ispratiti rast kompanije i pomoći joj da njen razvojni put bude još više perspektivniji.

AI i ML mogućnosti

Dynamics 365 ima veće mogućnosti, koje nisu dostupne drugom programu. On podrazumeva prediktivnu analitiku i inteligentnu automatizaciju.

Ove mogućnosti veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) rade na račun efikasnosti poslovanja. Softver je pogodan za automatizaciju poslovanja, čime se lakše donose odluke i smanjuje rizik od ljudske greške.

Korisnički interfejs

Kada se uporede ova dva sistema, Dynamics 365 ima daleko moderniji i prilagođeniji korisnički interfejs. On omogućava jednostavno korišćenje softvera, jer se sastoji od različitih aplikacija, koje se koriste na zajedničkoj platformi. To korisnicima omogućava efikasan i jednostavan rad na različitim aplikacijama.

Korisnički interfejs ima mogućnost prilagođavanja individualnim potrebama korisnika. Na taj način, oni mogu prilagoditi prikaz podataka, raspored elemenata i druge karakteristike interfejsa.

Još jedna pogodnost je u tome što se Dynamics 365 korisnički interfejs može integrisati preko API-a (programske interfejs aplikacije). Tako korisnici mogu da ga integrišu sa drugim aplikacijama, koje koriste u svojim kompanijama.

Koji program izabrati?

Uprkos nekim sličnostima među ovim programima, ipak postoji dosta stvari po kojima se razlikuju. Može se reći da je Dynamics 365 daleko fleksibilniji program, koji ima naprednije funkcije i mogućnosti od Navision programa.

Pogodan je za modernija preduzeća, kojima je potreban efikasan sistem za upravljanje poslovnim resursima. Ovakav ERP sistem, sa mogućnošću velikog prilagođavanja, može doprineti efikasnijem i temeljnijem radu svih kompanija. Pored toga, smanjiće troškove i rizike od ljudske greške, a u isto vreme doneti velike rezultate u poslovanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *