Novogradnja stan

Procedura za kupovinu novogradnje

Ljudi su često u dilemi – stara gradnja ili nova gradnja? Sve ima svoje prednosti i mane, kao i ostalo u životu. Ako želite staru gradnju, stan ćete naći u bilo kom delu grada, ali morate da budete spremni na promenu instalacija, koje su stare verovatno nekoliko decenija (koliko i sama zgrada), i na renoviranje svega – parket, krečenje, stolarija… Dakle, stara gradnja zahteva mnogo majstora različitih profila koji će raditi jedno vreme i to odnosi dosta novca, živaca, truda…

Sa druge strane, novogradnja je jako zahvalna, jer je sve sasvim novo, i vi ste prvi stanari koji će kročiti u odabrani stan. Nemate ništa ni prstom da dirnete, potrebno je samo da pre nego što se odlučite za potpisivanje ugovora, sve lepo proučite.

To bi značilo da vodite računa od kakvog je materijala zgrada izgrađena, kakva je keramika korišćena, od čega je rađen parket, kakva su ulazna vrata… Vrlo je važno posvetiti pažnju izolaciji, jer od toga vam direktno zavisi da li će vaš stan biti topao ili hladan preko zime ili leta, kao i koliko ćete električne energije trošiti. Dobra izolacija takođe znači sprečavanje stvaranja vlage u prostoru.

No, pođimo od toga da ste izabrali svoju nekretninu, i kakva je sada procedura?

Procedura za kupovinu stana na kredit

Stan u novogradnji možete da kupite za gotovinu, i tada ste keš kupac, ili ćete kupiti tako što ćete podići kredit kod banke. Banka će vam dati kredit kada izgradnja nekretnine stigne do 80%, odnosno, tek tada možete da podnesete zahtev. Nakon toga, na teren mora da izađe procenitelj.

Novogradnja može da bude u izgradnji manje od 80%. U ovoj situaciji, prvo bi trebalo proveriti sa investitorom da li može ta novogradnja na kredit. Ukoliko je odgovor da može, to je vrlo dobar znak da je sa papirima i dozvolama sve u redu.

U ovim slučajevima, kada se sve proveri, radi se rezervacija i daje se kapara, pa se potpisuje predugovor. Svaki takav dokument, neophodno je overiti kod notara, da bi on imao pravno dejstvo.

Da bi svaki kupac bio siguran kada je zamršena papirologija u pitanju, uvek je dobra odluka da se angažuje advokat, koji će pregledati sve papire, a posebno će iščitati predugovor i ugovor.

Takođe, vi kao kupac morate odabrati banku sa kojom ćete sarađivati, tj. onu koja će odobriti vaš stambeni kredit. Naravno, neophodno je da budete kreditno sposobni, a i da vam odgovaraju uslovi koje nameće banka, a to su kamate, rok otplate kredita, iznos za učešće i slično.

Važno je da imate dosta prikupljenih informacija, kako biste bili sigurni da je vaša odluka prava, jer na primer, neke kamate mogu da budu fiksne a druge varijabilne. Razlike između banaka postoje i kada su u pitanju drugi uslovi.

Na kraju, kada dođe dan useljenja u novi stan, to će značiti početak jednog novog životnog poglavlja, i sada vam preostaje samo onaj lepši deo posla, a to je opremanje životnog prostora. To će već biti slatke muke, u kojima ćete zapravo uživati, jer je osnovna težnja svakog čoveka da ima vlastiti krov nad glavom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *