elektricni trotinet

Rentiranje najam i prodaja električnih trotineta – skutera i električnih bicikala

Električni trotineti su postali ogroman hit u Beogradu i Srbiji ove sezone. Ako su 2018 bili retkost na ulicama, ove 2019 godine na proleće i leto možete ih videti na svakom koraku. U nastavku pročitajte glavne prednosti i mane električnih trotineta, cene kao i na šta trebate obratiti pažnju prilikom kupovine ili iznajmljivanja električnog trotineta.

Šta to izdvaja električne trotinete? Prednosti

Dimenzije i lakoća transport

Sami trotineti imaju veliki broj mana koje ću kasnije opisati, ali ono što ih izdvaja kao ogromna prednost jeste njihova kompaktnost, težina i lakoća transporta. Možda u nekim gradovima nije problem, veliki broj domaćinstava živi u kućama, imaju svoja dvorišta garaže i slično. Situacija u Beogradu je drastično drugačija. Ovde je to veoma retko i 70% populacije u Beogradu stanuje i živi po zgradama i soliterima. Tu dolazi do značaja ove prednosti. Električni trotineti obično su malih dimenzija (uslovno rečeno malih, u odnosu na bilo koje drugo prevozno sredstvo  svakako da) težine oko 10ak kilograma i jednostavno i lako su sklopivi, te je prenos istih veoma olakšan. Ko živi u zradi i soliteru eto glavne prednosti. Dođete do svoje zgrade, sklopite ga i ponesete ga kao šipku za tegove iz teretane. Nije vam potreban teretni lift niti neki ključevi i imbusi da bi ste električni trotinet rasklopili. Električni skuter kako ih neko možda greškom naziva se rasklopi bukvalno za 5 sekundi i može se poneti u svoju zgradu, lift i stan. Sklopljen ne zauzima puno mesta (kada uporedimo bicikl) tako da eto glavne prednosti

Cena

Cena naravno da igra bitnu ulogu. Ako posmatrate ovo kao igraču onda je to skupa igračka. Ako posmatrate to kao prevozno sredstvo za letnje vrućine onda je ovo jeftino prevozno sredstvo. Cene samih električnih trotineta se kreću od 200eur za slabije modele pa do 1000eur za veoma moćne i napredne mašine. Sve preko toga je diskutabilno da li je bezbedno i čemu toliki novac za ipak mini prevozno sredstvo. Testirani model Xiaomi M365 Electric Scooter košta oko 500€-

Xiaomi m365 elektricni trotinet

Potrošnja “goriva”. Cena za pređene kilometre

Cena punjenja ili “goriva” je veoma dobra. Sa jednom punjenjem obično može da se pređe od 15-30km, a tokom punjenja potroši se svega par kilovat časa. to je red veličine 20ak rsd za 30 pređenih kilometara. Zvuči dobro? Ukoliko idete na posao u neku kancelariju eto i “besplatnog” punjenja.

Brzina

Testirani skuteri su obično mogli da idu 25km/h. Nažalost to nije krstareća brzina i time se više troši baterija (zaboravite onih mogućih 30km sa jednim punjenjem). Eco mod je sa krstarećom brzinom od oko 18km/h što je isto dosta dobra brzina ukoliko ne žurite previše.

Gužva u saobraćaju

Možda i šampioni za gradske gužve. Ne samo što su mali i što se možete svuda provući već skuter možete voziti gde god to poželite (naravno izbegavajte baš prometne ulice) Električni skuteri nisu još uvek regulisani zakonom i jednostavno nemate obavezu određenog kretanja, nošenje kacige po vrelom danu i slično.

Kočnice

Kočnice na Xiaomi M365 Electric Scooter modelu su veoma dobre. U svega sekund ili dva možete zaustaviti skuter u stanje mirovanja.

Mane električnih skutera

Udobnost

Testirani modeli ( Xiaomi M365 električni skuter), možda imaju neke amortizere ali točkovi od 8.5 inča su veoma mali i bukvalno osećate svaku neravnivu, ispucali asfalt, čak i neku grančicu. O rupama je suvišno pričati, zaobiđite ih pod obavezno. Ne samo što je neudobno, već može biti i jako opasno.

Uspon

Veorovatno i najveća mana ukoliko živite u brdovitom delu. Model Xiaomi m365 elektricni trotinet nije u stanju da dobro savlada uspone. Mogući su blagi usponi, ali neke strmije uzbrdice zaboravite. Ilustracije radi, Brankov most sa novobeogradske strane će savladati uspešno. Uspon nije previše veliki iako se posle nekoliko stotina metara most izdiže i 50 metara od zemlje. Uspon je blag tako da ovaj uspon neće praviti problem, ali ako pokušate da se popnete na Zemun Gordnji grad, Ugrinovačkom ili Cara Dušana nećete uspeti. Možda uspeju osobe koje imaju 50-70kg, ali malo teže ipak neće uspeti.

Ukoliko živite na tako nekom delu gradu, i želite da koristite trotinet i za strmije uzbrdice potražite električni skuter sa 500w snage. Ovi sa 250w su za ravno i blage uspone. Možda zanimljiv mode može biti Razor Eco Smart Metro 500w.

elektricni trotinet skuter pogled sa brankovog mosta

Baterija i autonomija (domet)

Proizvođaći kažu 25-30km sa jednim punjenjem. Ali to je teorija. Da bi to uspeli, potrebno je verovanto da imate do 70kg, da koristite eko mod (manja max brzina), verovatno i vremenski uslovi da budu optimalni (npr 20 stepeni c) da nemate uspone i da vozite po ravnom i slično. Realno je da skuter sa punom baterijom može da pređe 10-20km što opet nije malo. Problem je ako idete negde gde ima malo uzbrdice, gde vi imate malo više KG i eto problema. Došli ste, trebate iči nazad ali baterija je prazna ili je prazna više od pola što vam ukazuje da nećete stići sa do početne tačke odnosno vašeg stana. Punjenje nije baš brzo, tako da se baterija puni sa 4-6 sati što nije nikako malo. Ukoliko budu u nekoj narednoj verziji napravili brzo punjenje eto možda i rešenja za ovaj problem. Ako za sat vremena punjenja možete dopuniti baterije do 50-60% onda je ovaj problem rešen.

Zaključak

Električni skuteri su pravi bum na tržištu. Kao što sam pomenuo glavno tržište su mu gusto naseljena mesta gde postoji problem sa višim spratovima i nefleksibilnim biciklima. Postoji nekoliko firmi koje se bave iznajmljivanjem električnih skutera i bicikala tako da je topla preporuka da iznajmite i testirate skuter pre kupovine. Ko želi malo više udobnosti trebao bi pre da gleda eletrični bicikl, mada ukoliko mu ostavljanje i transport nije problem onda su dobri i stari manuelni bicikli koji su dosta jeftiniji a i zdraviji 🙂 Ipak skuter nudi ono što ni jedno drugo prevozno sredstvo trenutno ne nudi, a to je lagan transport ako treba i do spavaće sobe.

3 thoughts on “Rentiranje najam i prodaja električnih trotineta – skutera i električnih bicikala

  1. Dezinsekcija

    Postoji vec par firmi koje iznajmljuju el. skutere.. Cuo sam da dobro zaradjuju..

    Sta je popularno na zapadu, to postane popularno i kod nas posle 3-4 godine… Ljudi prave biznise 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *