obična sobna vrata

Savršen dizajn sobnih vrata za vaš dom

Odabir savršenih sobnih vrata za vaš dom nije lak zadatak, pogotovo kada imate toliko izbora. Mnogi ljudi ne pridaju veliki značaj ovom segmentu kuće ili stana ali vrlo brzo mogu biti u najmanju ruku iznenađeni jer odabir dobrih sobnih vrata je veoma bitan korak u uređivanju vašeg doma. Samo neke od loših karakteristika sobnih vrata može biti slabo i nedovoljno dobro dihtovanje, pa da pri svakom otvaranju prozora ili ulaznih vrata sobna vrata lupaju, da kroz njih “vuče promaja” i slično što može biti veoma iritantno. Pre nego što se odlučite za vrata za svoj dom, evo šta treba da znate o njima

Vrste materijala koji se koriste za sobna vrata

Sobna vrata se mogu kupiti iz različitih gotovih opcija na tržištu ili se mogu napraviti po narudžbini. U zavisnosti od materijala za proizvodnju, evo nekoliko tipičnih tipova vrata koje možete koristiti kod kuće:

Drvena / drvena vrata

Ova vrata se sve manje koriste na lokalnim tržištu pre svega zbog same robusnosti i cene. Drvena vrata idealna su za spoljašnjost ili glavna vrata, jer spadaju u veoma čvrsta, dok za sobna vrata ipak postoje bolja rešenja.

Staklena vrata

Staklena vrata obično se postavljaju sa zadnje strane kuće, jer pružaju nesmetan pogled na dvorište ili baštu. To su obično teža i skuplja od ostalih vrata. Kada pričamo o sobnim vratima obično se ne praktikuju ili se praktikuju u kombinaciji čvrsti materijal i deo u staklu koje može biti i peskirano.

Čelična vrata

Čelična vrata su savršena zamena za drvena vrata. Čelična vrata su dugotrajna, zahtevaju minimalno održavanje i dostupna su u prelepim nijansama, međutim zbog svog robusnog izgleda i hladnoće ne praktikuje se kada su u pitanju sobna vrata, već samo kao ulazna gde treba obezbediti veću sigurnost objekta

PVC vrata

Prednosti PVC vrata su ta što su otporna na termite, izdržljiva, antikorozivna, lagana i otporna na vlagu u poređenju sa drugim materijalima. Takođe ih je lakše instalirati, međutim, slično kao i čelična vrata, ne praktikuju se kao sobna vrata zbog hladnoće i lošeg estetskog izgleda prostora ili sobe. Najveća primena je kod samih prozora i vrata za izlazak u dvorište, terasu i slično jer su veoma otporna na spoljašnje uticaje.

Medijapan (eng MDF – Medium-density fibreboard)

Kompromis u ceni u odnosu na puno drvo i PVC vrata su upravo vrata izrađena od medijapana. Medijapan je prirodni materijal, srednje gustine napravljen od usitnjenog kompresovanog drveta. Mnogi misle da je medijapan isto što i ivercia. Ipak razlike nisu male iako su upitanju slični proizvodi. Najveća razlika je sama gustina i materijal kompresovanja. Iverica je sačinjena od iverja (krupniji delovi drvate) dok je medijapan sačinjen od vlakana (sitniji delovi drveta). Zbog toga, medijapan je znatno kvalitetniji i može se obrađivati mašinski i lakirati za razliku od iverice. U tom smislu vrata izrađena od medijapana su pravi kompromis u ceni izmeđju drveta i toplini između pvc vrata.

Različite vrste i dizajn sobnih vrata

Vrata sa okvirom i oblogama (eng. Framed and paneled doors)

vrata sa okvirom i oblogomOve vrste vrata su obično izrađene od drveta, ali je zaslon izrađen od drveta, šperploče ili lesonita, itd. Ta vrata mogu biti izrađena sa dekorativnim dizajnom, ili u kombinaciji sa staklom odnosno peskiranim staklom. Veoma su zahvalna za sobna vrata koja razdvajaju jednu prostoriju od druge u samoj kući ili stanu. Dekoracija i da li želite stalko i kog oblika ja na vama pa su ova vrata jako i pogodna kao sobna vrata po meri prema vašim željama.

Ravna vrata (eng. Flush Doors)

obična sobna vrataOvo su najčešće korišćena redovna sobna vrata u kući. Sa potpuno ravnim dizajnom, i veoma su pristupačna. Obična/ravna  vrata su jednostavna vrata sa glatkim površinama sa obe strane. Takva vrata su minimalističkog stila i mogu se koristiti bilo gde.

Francuska vrata (eng. French Doors)

francuska vrataFrancuska vrata su ona sa okvirima od prozirnih ploča i okružena prozirnim materijalom ili staklom. Često su stilizovani na različite načine sa namerom da maksimiziraju svetlost u sobi. Takva vrata koriste konfiguraciju vrata sa dva okna okačena na šarke koja se okreću jedna prema drugoj. Francuska vrata su idealna za vrata za izlazak u dvorište i velike stanove  i salonske stanove za ulazak u dnevne sobe, glavne spavaće sobe itd.

Harmonika vrata (eng. Folding Doors)

harmonikaPreklopna vrata ili harmonika vrata se obično koriste u ormarima, vešerajima i drugim vrstama malih prostora, jer su savršena za kompaktne prostore kao što su kuhinjske pregrade. Takva vrata se preklapaju na različite strane i ponekad rade kao savršena, nesmetana, nevidljiva pregrada između prostora.

Klizna vrata

klizna vrataKlizna vrata su obično većih dimenzija i vrlo česta kada vlasnici kuća nameravaju da uštede dragoceni podni prostor. Međutim, takvim vratima je potreban prostor levo ili desno. Klizna vrata su obično napravljena od stakla ili drveta i mogu da funkcionišu kao pregrade za kuće ili otvor za dvorište, veliku terasu i slično. Kako su obično van standardnih dimenzija prave se kao sobna vrata po meni.

Koja sobna vrata odabrati?

Pre nego što odaberete vrata, odlučite se za njihovo postavljanje i da li želite da se vrata otvaraju prema unutra ili prema van. Idealno bi bilo da se sobna vrata uvek otvaraju u sobu, a ne napolje, jer će to ometati kretanje, kad god se vrata otvore.
Glavna vrata kuće treba da budu od malo čvršćeg materijala. Izaberite čvrst materijal za glavna vrata jer će to vaš stan učiniti bezbednim. Preporuka Metalna ili puno drvo.
Što se tiče sobnih vrata, najveći kompromis i benefit daju sobna vrata izrađena od medijapana. Vrlo su jaka i otporna, cenovno su jeftinija od punog drveta a unose toplinu koj treba da poseduje svaki dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *