Ostrvo Siluet

Sejšeli – najlepše plaže čarobnog arhipelaga

Sinonim su za luksuzni odmor, bujnu vegetaciju i rajske plaže. Ostrva su koja inspirišu romantične trenutke i uvek se nalaze na listi želja za medeni mesec. U pitanju je pravi mali raj u Indijskom okeanu, 1.600 km udaljen od obale Afrike, Sejšeli! Republika Sejšeli se prostire na 43 granitna i 73 koralna ostrva i zauzima ukupnu površinu od 458 km2. Najpopularnija ostrva su Mahe, Pralen (Praslin), La Dig (La Digue) i Siluet (Silhouette). Na ostrvu Mahe smešten je i glavni grad ove minijaturne afričke države – Viktorija, u kome živi čak 4/5 stanovništva Sejšela.

Pretpostavlja se da su Sejšeli bili pust arhipelag do 1756. godine kada ih je okupirala Francuska. U čast tadašnjeg ministra spoljnih poslova, Žan Mora de Šešela (Jean Moreau de Séchelles), novootkriveni arhipelag je dobio ime. Ubrzo su ih naselili osvajači i njihovi robovi, a mešanjem svih imigranata nastalo je lokalno stanovništo – Sejšelski Kreoli koji su pretežno hriščanske vere. Pod britansku vlast pali su 1814. godine, a 1976. stekli nezavisnost. Ova članica Komonvelta danas ima najviši nominalni BDP po glavi stanovnika u čitavoj Africi, a glavna privredna delatnost je naravno turizam. Zbog nestvarno lepe prirode, Sejšeli se odupiru masovnom turizmu i pretežno su dostupni samo bogatijim turistima.

Ako ste se odlučili da provedete odmor uz Takamaka rum na nestvarno lepim plažama sa tirkiznim morem, Sejšeli su „must see“ destinacija. Možete odmarati na jednom ostrvu i kupati se na nekoliko plaža ili u potpunosti uživati u čarima arhipelaga „skakutanjem sa ostrva na ostrvo“ − Island Hopping. Mnoge od opisanih plaža nalaze se na listama najlepših na svetu.

Ostrvo Mahe

Mahe ostrvo je najveće ostrvo sejšelskog arhipelaga i pripada grupi unutrašnjih granitnih ostrva. U glavnom gradu Viktoriji nalazi se i internacionalni aerodrom Aéroport de la Pointe Larue, odakle uzimate transfer do svog hotela ili do luke iz koje će isploviti brod do drugog ostrva. Najveće atrakcije su, pored navedenih plaža, planina Morne Seychellois sa najlepšim pogledom na okean i Eden ostrva, spojena istoimenim mostom sa Maheom. Mahe je odlična baza ukoliko niste za statični odmor, jer je najbolje povezano sa ostalim ostrvima arhipelaga i pogodno za Island Hopping.

Ostrvo Mahe

Najlepše plaže na ostrvu su:

  • Beau Vallon Bay je jedna od najvećih plaža ispunjena hotelima, restoranima i prodavnicama. Jedina je plaža na kojoj su dozvoljeni sportovi na vodi. Za njenu popularnost zaslužni su srebrni, mekani pesak i pogled na tirkizni okean i ostrvo Siluet. U senci palmi, uz šum manjih talasa, doživećete trenutke za pamćenje.
  • Petite Anse (Anse la Liberte) je netaknuta i izolovana plaža i kao takva, najlepša je na čitavim Sejšelima i jedna od najlepših na svetu. Okružena je gustom šumom i ispunjena granitnim stenama koje joj daju neodoljiv šarm. Pristup ovoj ekskluzivnoj plaži najlakši je ako boravite u rizortu Four Season Resort 6*. Ako niste ovde smešteni, onda je savet da poranite i spremite se na dvadesetominutno pešačenje do plaže od koje su satkani snovi.
  • Anse Major je pravi skriveni biser na severozapadnoj obali ostrva Mahe. Do nje se može stići samo pešice (od 30 do 60 minuta) ili brodom. Dolazak dovde je vredan truda, jer kad vidite tirkizne talase koji zapljuskuju beli pesak u senci guste šume, znaćete da ste stigli u raj. Nema nikakvih sadržaja, zato se dobro opremite hranom i vodom kada krenete put nje.
  • Anse Intendance se nalazi na jugozapadu ostrva i odlična je za surfere, jer nema koralni greben koji zaustavlja talase okeana. Ako volite uskakanje u talase i dobro plivate, možete jedan dan provesti na još jednom dragulju ostrva Mahe.
  • Anse Louis nalazi se na zapadnoj obali Mahea, u malom ušuškanom zalivu. Na severnom kraju plaže nalaze se granitne stene, simbol Sejšela i u tom delu moguć je surf.
  • Anse Forbans je plaža na istočnoj obali Mahea sa mirnom i plitkom, tirkiznoplavom vodom. Idealna je za porodice i parove. Na njoj se nalazi rizort DoubleTree by Hilton Allamanda 4+*. Kada je oseka, možete se oprobati u ronjenju i upoznavanju podvodnog sveta Sejšela.

Ostrvo Pralen

Pralen je drugo po veličini ostrvo na kome se nalazi aerodrom za lokalne letove. Okruženo je koralnim grebenom i pogodno za ronjenje. Čuveni Coco de Mar, najveći orah na svetu, raste u nacionalnom parku Valle de Mai koji se nalazi pod zaštitom Uneska. Osim velikog oraha, ovde možete upoznati i džinovske kornjače. Međutim, ono po čemu je Pralen najpoznatiji su plaže koje oduzimaju dah.

Ostrvo Pralen

  • Anse Lazio je plaža koja se već godinama proglašava za najlepšu na svetu. Nezaobilazna je na razglednicama Sejšela i profilima na društvenim mrežama. Šećerno-beli pesak i kristalno čist okean privlače brojne turiste, pa se ovde mogu očekivati veće gužve.
  • Anse St. Sauveur je mala plaža idealna za fotografisanje sa čarobnim palmama koje se naginju na belom pesku i nestvarnom bojom okeana iz koje isplivava ostrvo Mahe.
  • Anse Volbert je najpopularnija i najduža plaža na Pralenu, pogodna za porodice sa decom zbog mirnog i plitkog mora.

Ostrvo La Dig

La Dig je četrvto po veličini ostrvo arhipelaga. Njegova lepota i divljina su veličanstveni, pre svega zahvaljujući zabrani motornog saobraćaja. Prevoz se obavlja zaprežnim kolima, biciklama i kočijama. Ako ste ljubitelj mirnog odmora, netaknute prirode i kornjača, obavezno posetite ovo ostrvo.

  • Anse Source D’Argent je najfotografisanija plaža na Sejšelima. Ogromnim granitnim stenama u tirkiznoj laguni sa blještavim peskom nemoguće je odoleti, pa je plaža među turistima poznata pod epitetom „pravo lice raja“. Ako želite da vidite kornjače Aldabra i mlinove za kokos, moraćete da kupite ulaznicu za park i muzej L’Union Estate of SCR.

Ostrvo La Dig

Ostrvo Siluet

Siluet je treće po veličini ostrvo Republike Sejšeli koje ima samo dva sela od po 200 stanovnika. Na ostrvu, u naselju La Passe, nalazi se hotel Hilton Labriz 5*. Pretežno je brdovito, sa čak pet vrhova preko 500 metara visine sa kojih se pruža pogled od milion dolara na beskrajno plavetnilo.

●       Anse La Passe je najlepša plaža na ostrvu koja se nalazi na zapadnoj obali i deo je hotela Hilton. Miran porodični odmor uz jedrenje, vožnje biciklom, najukusnije morske specijalitete i Takamaka rum koji dodaje prelive duginih boja, naročito kada se pomeša sa sokom od ananasa. Ako ste smešteni na ovom ostrvu i ne želite na Island Hopping, druga plaža na kojoj možete beskrajno uživati je Anse Mondon.

Ostrvo Siluet

West beach na Ostrvu ptica (Bird Island)

Osim četiri najveća ostrva, možete posetiti i druga. Najpoznatija plaža izvan „velike četvorke“ je West beach na Ostrvu ptica. Za savršene zalaske sunca i najromantičnije trenutke, morali biste otići na najsevernije ostrvo arhipelaga lokalnim letom. Ostrvo je pitomo toliko da kornjače neometano polažu jaja na plaži. Svuda na ostrvu čuje se cvrkut ptica pa će vam biti jasno zašto nosi ovakvo ime.

Ako i dalje maštate o savršenom odmoru, posetite Sejšele, rajski arhipelag sa tirkiznom bojom okeana, gustim šumama i spektakularnim granitnim stenama. Videćete najveći orah na svetu, džinovske kornjače i uživati u luksuzu ovog bisera Indijskog okeana.

One thought on “Sejšeli – najlepše plaže čarobnog arhipelaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *