Sobna vrata nove generacije

Sobna vrata nove generacije

U opremanju sopstvenog prostora, bilo da je u pitanju dom ili poslovni prostor sa kancelarijama, posebno mesto zauzimaju unutrašnja vrata. Osim što simbolično predstavljaju granično mesto prelaska iz spoljašnjeg u unutrašnji prostor, to je jedan vizuelni i dizajnerski dodatak koji mnogo doprinosi celokupnom enterijeru. Zato mu se u poslednje vreme puno pažnje posvećuje i zato je toliko veliki njihov izbor na tržištu. Toliko veliki, da ponekad nismo sigurni kako da napravimo najbolji izbor za nas.

Ono što je utešno, to je da je tehnologija izrade unutrašnjih vrata jako napredovala, materijali koji su u ponudi imaju dobre karakteristike i lako se održavaju, a dizajn je sve bogatiji i raznovrsniji. Sobna vrata nove generacije u potpunosti prate promene u našem načinu života i odličan su saveznik u celokupnoj modernoj kulturi stanovanja.

  1. Dimenzije su fleksibilne

Za razliku od nekih prošlih vremena kada su se vrata pravila u standardnim dimenzijama, sobna vrata nove generacije moguće je naručiti po meri. To u mnogome olakšava njihovu ugradnju i uklapanje u stambeni prostor. Sve što je potrebno, to je da osmislite prostor i da po uputstvima za uzimanje mera odredite koje su vam dimenzije potrebne. Većina proizvođača na domaćem tržištu pravi personalizovane porudžbine po dimenzijama koje su potrebne kupcu.

  1. Novi materijali su kvalitetni i fnkcionalni

U zavisnosti od namene sobnih vrata, kao i od stila koji negujete u opremanju enterijera, možete da birate sobna vrata od različitih materijala. Imajte u vidu da na izbor treba da utiče količina vlage (ukoliko su u pitanju vrata za kupatila), toplota prostorija (da li se greju i da li je velika temperaturna oscilacija), kao i od samog enterijera (da li je moderan, urbani ili klasični stil). Trpezarije su još uvek centralno mesto u stanu, pa se preporučuju vrata sa staklenim otvorima, kako bi prostorija primala više svetlosti. Novi materijali su otporni na vremenske neprilike, a zbog odličnog punjenja (od kartona ili ekstrudiranom ivericom), dobri su izolatori zvukova i toplote.

Zato nije ni čudo što sve veći broj proizvođača produžuje garanciju za svoje proizvode.

  1. Održavanje je lako

Novi materijali koji su u upotrebi omogućavaju i lakšu obradu sobnih vrata. Ona od medijapana koja su najčešće u upotrebi, premazana su slojevima poliuretanske boje koja se pokazala kao trajna i kvalitetna. Osim što je moguće ofarbati vrata u preko 3000 nijansi, ovakvi premazi omogućuju trajnost i lako održavanje. Za razliku od klasičnih materijala koji se teško održavaju i potrebno im je puno specijalne nege, ovakva vrata su neporozna, ne napadaju ih crvotočne životinje i izuzetno su laka za čišćenje.

  1. Ugradnja je lako organizovana

Pripremili ste sve po uputstvima majstora, izmerili tačno potrebne dimenzije i ostavili dovoljno mesta za ugradnju. Ugradnja novih vrata ne bi trebalo da pravi probleme, zato što ih proizvođači isporučuju sa svom potrebnom dodatnom opremom. Potrebno vam je malo veštine, dobar alat, nekoliko odgledanih tutorijala i vrata možete čak i sami da ugradite.

Vrata stižu dobro upakovana sa svim potrebnim šrafovima i tiplovima, pomoću kojih lako i bezbedno prvo postavljate štokove, a potom i sama vrata. Šarke stižu zajedno sa poručenim vratima, dok za kvake to ne važi. One se poručuju posebno. Vrata se ugrađuju iz dva dela, između kojih je potrebno da prođe 24 sata da bi lepo nalegla u otvor i da bi se pena koja popunjava zidove dobro osušila.

  1. Dizajn je prilagođen raznim stilovima

Vrata koja su u poslednje vreme u ponudi imaju izvrsnu ponudu u pogledu dizajna. Ako na prefinjene linije dizajna dodamo i kombinaciju sa kvakama, dobijamo gotovo neograničene mogućnosti. Zato je potrebno odvojiti vreme i dobro promisliti o tome šta želimo da nas dočekuje svaki dan kod kuće ili na poslu. Rustična dekoracija tražiće vrata od drveta, dok su bela vrata više zastupljena u urbanim sredinama. Oni koji sami projektuju svoj stan, gledaće da uklope pod (parket) sa bojom drveta, dok će dečije sobe imati naglašeniji koloritet.

Mnogi proizvođači prate savremene trendove uređenja prostora, pa omogućavaju kupcima originalan i organski dizajn, koji na nenametljiv način dočarava prirodne strukture i na prvi pogled ostavlja utisak unikatnog ručnog rada. Takođe, pored serijske proizvodnje, na mnogim mestima će uvažiti vašu ideju i napraviti jedinstvena vrata po vašim zamislima. Vrata su prva stvar koju primetimo u nekom prostoru.

Na kraju, razmišljajte o tome da vam sobna vrata ulepšavaju dom i pružaju zvučnu i toplotnu izolaciju, ali i pružaju potrebnu privatnost kada samo želimo da se izolujemo i da ih dobro za sobom zatvorimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *