Šta je ugovor o poklonu i kada se sastavlja?

Poklon je naša svojevoljna želja da nekome nešto damo, bez očekivanja ikakve naplate za taj naš gest. Međutim, kada se daruju određene stvari, potrebno je potpisati ugovor o poklonu, kojim se poklonodavac obavezuje da drugoj strani, odnosno, poklonoprimaocu da u svojinu određenu stvar, bez očekivanja ičega.

Ono što mnoge zanima jeste koliki je porez na poklon, šta se sve može pokloniti i slična pitanja na koje vam dajemo odgovore u nastavku.

Šta je ugovor o poklonu?

Ugovor o poklonu sklapa se između dve strane, među kojima osoba koja daje poklon mora biti punoletna. Predmet poklona mogu biti pokretne i nepokretne stvari, potrošne i nepotrošne stvari, tražbena prava, stvari čije će se pribavljanje dogoditi u budućnosti i to samo pod uslovom da je njihovo pribavljanje sigurno. Takođe, predmet ugovora o poklonu može biti opraštanje duga ili njegova isplata.

S druge strane, predmet ugovora o poklonu ne mogu biti određena prava kao što je autorsko, pravo na nasleđivanje, određene vrste dozvola i slično, odnosno pojedina prava vezana za samu ličnost poklonodavca.

Takođe, treba istaći da poklonodavac nema prava da od poklonoprimaoca traži bilo kakvu protivuslugu ili naknadu, kao što smo istakli. Inače, poklon predstavlja izraz zahvalnosti prema poklonoprimaocu i kao takav naziva se dobročin posao, i može se sklopiti samo za života poklonodavca.

Najčešće, razlikujemo nekoliko vrsta ugovora o poklonu:

  • Ugovor o poklonu sa nalogom
  • Ugovor o mešovitom poklonu
  • Ugovor o uzajamnom poklonu
  • Namera darežljivosti ili animus dandi
  • Ugovor o poklonu zasnovan na moralnoj dužnosti

Koliki je porez na poklon?

Ako sklapate ugovor o poklonu, budite spremni da određeni deo novca izdvojite za plaćanje poreza, koji se daje na sve vrste poklona, koji prema Zakonu o porezu na imovinu zahtevaju plaćanje.

Porez na poklon najčešće se kreće između 1,5% i 2,5 %, koji se određuje na osnovu ukupne cene poklona ili u odnosu na srodničke odnose između poklonodavca i poklonoprimaoca, dok se za osnovicu poreza za poklon uzima tržišna vrednost poklona na dan nastanka ugovora, a ovu vrednost poklona utvrđuje nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave.

Ipak, ako želite određenu stvar darovati svom nasledniku prvog reda, odnosno supružniku i deci, onda ne morate brinuti koliki je porez na poklon, jer se u tim situacijama ne plaća porez na nepokretne stvari koje se daruju.

Ne zaboravite da overite ugovor o poklonu kod notara

Kada se uz pomoć advokata odrede elementi ugovora i stvori se pravni dokument, sledeći korak koji očekuje poklonodavca i poklonoprimaoca jeste overa ugovora o poklonu kod notara, koja se mora izvršiti u prisustvu obe ugovorne strane i advokata koji je posredovao u sklapanju ugovora. Na taj način, obe ugovorne strane potvrđuju sadržinu ugovora i overavaju svoje potpise.

Ukoliko je predmet poklona nekretnina, da bi se ugovor o poklonu kod notara overio i bio pravosnažan, potrebno je izabrati notara koji je nadležan za teritoriju na kojoj se nekretnina nalazi.

Da li se ugovor o poklonu može poništiti?

Kao i mnogi ugovori, tako se i ugovor o poklonu može poništiti. Za to je potrebno da obe ugovorne strane budu saglasne sa ovom odlukom, što znači da će to uraditi sporazumno. Iako ste već dali poklon, on vam može biti vraćen. Čak iako još uvek niste predali poklon, a obavezali ste se ugovorom da to uradite, više ne morate to uraditi, ukoliko odlučite da raskinete ugovor.

Pored sporazumnog raskida, postoji mogućnost da samo jedna strana odluči da poništi ugovor. To se  može učiniti u sledećim okolnostima:

  • ako se pokaže da je poklonoprimalac nezahvalan, samo što ta nezahvalnost mora biti posebno izražena. Recimo, ukoliko poklonoprimalac oseća povredu svoje časti, tela ili je na neki način napadnut tim poklonom, onda više nije upitno da li se ugovor o poklonu može poništiti – može naravno.
  • ukoliko poklonodovac nema uslova da izdržava sebe i svoju porodicu, onda je u mogućnosti da raskine ovaj ugovor. Takođe, u uslovima ako ga izdržavaju druga lica ili je u oskudici
  • razvod braka je još jedan razlog kada poklonodavac može zaželeti da mu se vrati poklon koji je darovao svom supružniku. Ovo se odnosi na vrednije stvari, poput kuće, stana, auta, dok se obične, manje vredne stvari, ne moraju vratiti.

Da zaključimo…

Iako imate najbolju moguću nameru da poklonite nekom auto, kuću ili neku drugu vrednu stvar, procedura nekada zahteva niz koraka. Da biste se najbolje snašli u svemu tome, najbolje bi bilo da se raspitate gde su najbolji advokati, Beograd ih ima u velikom broju i verujemo da ćete pronaći onog koji je provereno dobar, da bi vam uspešno pomogao oko bilo kog ugovora. S druge strane, ukoliko se nalazite u blizini Niša, Novog Sada, Kragujevca ili nekog drugog većeg mesta, raspitajte se ko je najbolji advokat u svom gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *