Lekarski pregled za vozačku dozvolu

Šta obuhvata celokupan skrining zdravlja

Opšti lekarski pregled je detaljan i zahteva vreme. Ovaj pregled se obavlja od strane lekara opšte medicine, ali i specijalista opšte medicine ili medicine rada. Ovakva vrsta pregleda je ključna, kako bi se na vreme otkrili ili utvrdili uzroci nekog zdravstvenog stanja. On nije ograničen na pojedine delove tela, i mogu ga raditi svi bez obzira na godine života i pol. Ako pacijent ima neku hroničnu bolest, to nikako ne znači da on ne treba da odradi opšti pregled bar jednom godišnje.

Sama procedura se sastoji u razgovoru lekara sa pacijentom, i uvida u njegovu istoriju iz medicinskog kartona. Zatim sledi uzimanje anamneze i fizički deo pregleda, prilikom koga se meri puls pacijenta, ali i vrednosti krvnog pritiska. Potrebno je odraditi i laboratorijske analize, a nekada i ultrazvuk. Na osnovu celokupnog zdravstvenog stanja, lekar će odrediti terapiju ukoliko za njom ima potrebe, a sve u cilju praćenja samog toka bolesti. Nekada će naložiti i da se odrade neki drugi, detaljniji pregledi, koje odmah možete zakazati ukoliko je hitno.

Lekarski pregled za vozačku dozvolu

Kada je u pitanju lekarski pregled za vozačku dozvolu, on se radi za sve kategorije vozila. Najbolje je da na vreme zakažete svoj termin, ili još bolje, sada većina klinika nudi mogućnost online zakazivanja termina. Sam pregled ne traje dugo, ali nekada su potrebne neke dodatne analize pa se može odužiti. Potrebno je odraditi pregled kod oftalmologa, pregled neuropsihijatra i psihologa, i zatim pregled lekara opšte prakse. Ako je u pitanju vozačka dozvola za kategorije C, D i E, onda je pored ovih pregleda potrebno dati i krv na analizu. Nakon odrađenih svih pregleda, izdaje se lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

Jedna od osnovnih stvari kada je u pitanju lekarski pregled za vozačku dozvolu jeste da se utvrdi da li kandidat ima dobar vid, ili su mu potrebne naočare, naročito u toku vožnje. Kada se prepišu, naočare za vid moraju da se nose u toku vožnje, kao i prilikom slikanja za vozačku dozvolu. Jedno je sigurno,  a to je da kada se dioptrija ustanovi nekom kandidatu, moraju redovno da se nose, jer su kazne za nenošenje dioptrijskih naočara u toku vožnje visoke. Kandidat mora biti u potpunosti psihički spreman za upravljanje motornim vozilom, pa je zato neophodno proći pregled kod psihologa i neuropsihijatra. Lekar opšte prakse će proceniti celokupno zdravstveno stanje kandidata, a radi se o rutinskom pregledu.

Redovan pregled čuva glavu

Većina nas se lekaru javlja samo onda kada oseća da nešto nije u redu ili kada nas nešto zaboli. Ali mnogi simptomi veoma ozbiljnih bolesti se često ne vide ili ne osete, i potrebno je vreme da bi se pojavili prvi simptomi. Zato su redovni lekarski pregledi nezamenjivi i ne treba ih odlagati. Cilj redovnih pregleda je da se potencijalna bolest otkrije u ranom stadijumu, kada je moguće uspešno izlečenje. Osobe do 40 godina života treba, bar jednom u dve godine, da posete lekara radi opšteg pregleda zdravstvenog stanja. A osobe starije od 40 godina ovaj tip pregleda treba da praktikuju bar jedanput godišnje, a ukoliko imaju zdravstvenih problema onda i češće, prema savetu svog lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *