stambeni kredit

Stambeni krediti – kupovina stana nikad nije bila lakša

Kupovina stan predstavlja veliki finansijski izdatak jer je reč o nekretninama koje vrede i po nekoliko desetina hiljada evra, novac koji je mnogima nezamislivo veliki i težak za prikupljanje.

Stambeni krediti omogućavaju svima da finansiraju ovako velike kupovine i dođu do svoje prve kuće ili stana, ili da uvećaju njihov broj. Bilo da nedostaje deo sredstava ili celokupan iznos, kreditiranje od strane banke je najbolji način za prikupljanje novca za kupovinu stambene jedinice.

Uslovi za odobravanje stambenog kredita

Uslovi dobijanja stambenih kredita se razlikuju od banke do banke, ali glavni, opšti uslovi su isti i podrazumevaju da lice mora imati minimum 22-23 godine, da je u stalnom radnom odnosu i da nije kreditno opterećen do maksimalno pola plate.

Period otplate traje maksimalno 30 godina, s’ tim da poslednja rata može biti u trenutku kada osoba ima najviše 60 godina.

Nije komplikovano kako izgleda na prvi pogled, reč je o tome da najduži period otplate mogu da imaju mladi ljudi, maksimalno do 30 godina. Starija lica imaju kraći period otplate jer na ovaj način banka obezbeđuje da klijent otplati stan dok je radno sposoban i dok mu to nije preveliko finansijsko opterećenje.

Sada su stambeni krediti najpovoljniji mogući

Uslovi za odobrenje se nisu puno menjali, ali su stambeni krediti postali dosta povoljniji jer država podstiče mere za lakše dobijanje stambenih kredita.

Reč je o najnovijoj odluci da se predloži smanjenje obaveznog učešća sa 20% na 10% što zbog čega su stambeni krediti mnogo povoljniji nego ranije.

Pored ovog podsticaja tu je i pomoć kroz povraćaj PDV-a za kupovinu nekretnine direktno od investitora pa kupac svakako može da ostvari brojne povoljnosti i uštede kada kupuje nekretninu putem kredita.

Otplata ne predstavlja problem

Koliko god zvučalo neverovatno, stambeni krediti se lako otplaćuju jer se u startu odobravaju tako da rata može biti do maksimalno pola mesečne zarade da se ne bi opterećivao budžet.

Zbog toga se rata lako otplaćuje tokom celog perioda otplate. Često je taj iznos jednak iznosu mesečne kirije kada se iznajmljuje stan, samo što se na ovaj način otplaćuje rata za nešto što će ostati trajno u vašem vlasništvu.

Hipoteka je najbolji sistem obezbeđenja

Hipoteka se stavlja na nekretninu koja je predmet trgovine ili se može dati neko drugo obezbeđenje koje banka prihvati za to.

Nakon otplate stambenog kredita obaveza prema banci se završava i hipoteka se uspešno skida sa nekretnine. Banke retko aktiviraju hipoteku i budu primorane da prodaju nekretninu da bi naplatili potraživanja.

Klijent uvek može da se dogovori sa bankom drugačiji sistem otplate ako dođe do problema u isplati jer to ide u prilog svima. Tako da se može pronaći izlaz iz svake situacije i zaista otplatiti stambeni kredit.

Stambeni krediti su dugoročne kreditne linije koje fizičkim licima omogućavaju da otplate nekretninu koja vredi jako puno. Banka mora da ima adekvatno obezbeđenje u vidu hipoteke, ali se uslovi tako formulišu da plaćanje bude lako tokom celog perioda otplate.

Jednakim mesečnim ratama se jednostavno otplaćuje veliki iznos, novac koji inače ne bi mogli prikupiti na drugačiji način. Zato su svi u mogućnosti da trajno reše stambeno pitanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *