frankfurt airport flughafen

Top 10 najveći aerodromi na svetu (najprometniji)

Broj putnika koji koriste aerodrom iz godine u godinu je sve veći. Razloga je više, a svakako jedan o većih je veći broj samih ljudi koji imaju potrebe za putovanjem i jeftinije avio karte gde danas često je avion najjeftinije prevozno sredstva, a u velikom broju slučajeva i jedino. Ovde će biti spisak top 10 najvećih aerdroma na svetu po broju putnika kako se inače i mere “veličine” aerodroma, dakle top 10 najprometnijih aerodroma u svetu uz napomenu da su podaci odnose na 2018 godinu jer još nema zavičnih podataka za završenu 2019 godinu.

10. France Paris – Charles de Gaulle Airport

Na 10 mestu nalazi se najveći francuski aerodrom lociran u Parizu. Ovo je jedan od dva evropska aerodroma koji se nalaze u Evropi. U 2018 godini ima preveženih preko 72 miliona putnika i kao takav zauzima 10 mesto.

9. China Shanghai Pudong International Airport

Šangajski aerodrom zauzima 9 mesto sa 74 miliona preveženih putnika. Ovo je jedan od dva aerodroma koja su locirana u kini i u top 10 aerodroma na svetu.

8. Hong Kong Hong Kong International Airport

Hong Kong International Airport

Hong Kong International Airport

Na 8 mestu nalazi se aerodrom i Hong Kongu. Interesantno je da je aerodrom izgrađen na celom ostrvu. Broj preveženih putnika u 2018 bio je 74,5 miliona.

7. United Kingdom London Heathrow Airport

Najprometniji evropski aerodrom nalazi se u Londonu i kao takav zauzima 7 mesto na listi najvećih aerodroma na svetu. u 2018 godini ima 80 miliona preveženih putnika.

Flughafentaxi Wien

6. United States Chicago O’Hare International Airport

Na 6 mestu nalazi se aerodrom u Čikagu. Ovo je treći aerodrom u top 10 koji se nalazi na teritoriji sjedinjenih država. Broj putnika u 2018 godini iznosio je preko 83 miliona putnika i kao takav spada u treći najveći američki aerodrom.

Top 10, Najveći evropski aerodromi

5. Japan Tokyo Haneda Airport

Na mestu broj 5 nalazi se najveći japanski aerdorom koji opslužuje uglavnom internacionalne letove. Za potrebe domaćeg saobraćaja koristi se drugi aerodrom tako da je ova cifra veoma impresivna imajući u obzir da pre preveženo preko 87 miliona putnika i sve to u internacionalnom saobraćaju. Na tabeli beleži pad u poziciji u odnosu na prošlu godinu i jediniji je koji je zabeležio pad na toj tabeli.

4. United States Los Angeles International Airport

Na 4 mestu nalazi se aerodrom u Los Anđelosu. To je drugi po veličini američki aerodrom i jedini je aerodrom u top 10 koji je zabeležio rast pozicije u odnosu na prošlu godinu. On je pretekao po broju putnika aerodrom u Tokiju i ima 87,5 miliona preveženih putnika u 2018 godini.

3. United Arab Emirates Dubai International Airport

Na 3 nestu nalazi se največi aerodrom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i spada u aerodrome koji ima verovatno najveći rast u poslednjih 30 godina. Pre 30ak godina tačnije, 1990 ovaj aerodrom je imao svega 4 miliona putnika godišnje i povezanost tek sa 36 gradova u celom svetu. Danas, tačnije 2018 od kad su podaci, ovaj aerodrom ima 90 miliona preveženih putnika što je rast od neverovatnih 22 puta za 30 godina. Isto tako spada u aerodrome sa najboljom povezanošću i sada ima letove do čak 240 gradova u svetu što ga ubraja u glavna čvorišta u avio saobraćaju.

Dubai Airport

Dubai Airport

2. China Beijing Capital International Airport

Na 2 mestu nalazi se najveći kineski aerodrom sa lokacijom u glavnog gradu Pekingu. Ovaj aerodrom u nekoj perspektivi možda može da nadmaši najveći aerodrom na svetu koji godinama u nazad samouvereno vlada. U 2018 godini je imao 101 milion preveženih putnika.

1. United States Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport

Prvo mesto samouvereno drži aerodrom u Atlanti koji se godinama nalazi na tom mestu. U 2018 imao je preko 107 miliona preveženih putnika i godinama u nazad je najveći aerodrom na svetu. Jedan od glavnih razloga što je ovaj aerodrom najveći na svetu leži u činjenici da je ovo glavno čvorište najveće avio kompanije na svetu Delta erlajns-a koji ima udeo od 70% prometa na ovom aerodromu.

One thought on “Top 10 najveći aerodromi na svetu (najprometniji)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *