Traka za trčanje - Kako odabrati pravu i koliko to košta

Traka za trčanje – Kako odabrati pravu i koliko to košta?

Traka za trčanje – Kako odabrati pravu i koliko to košta? 

Traka za trčanje je vrlo popularan izbor među rekreativcima i sportistima koji žele da održe svoju formu tokom cele godine. Sve ih je više u fitnes centrima i teretanama, a zgodne su i za kućnu upotrebu. To su naizgled jednostavne sprave koji omogućavaju kretanje na traci kako bi se simuliralo trčanje ili hodanje. Prednosti trake za trčanje su mnogobrojne – dostupne su u bilo koje doba dana, ne zavisite od vremenskih uslova i možete da podešavate brzinu i nagib, što omogućava personalizovani trening, baš prema potrebama svakog pojedinca. Trake za trčanje omogućavaju ljudima da prate svoj napredak, jer mnoge imaju ugrađene monitore za merenje brzine, razdaljine i potrošenih kalorija. To može biti motivacija za one koji žele da poboljšaju svoju kondiciju i zdravlje.

Međutim, jedna od najčešćih pitanja koja se postavljaju prilikom kupovine trake za trčanje jeste koliko ona zapravo košta.

Faktori koji utiču na cenu

Cena trake za trčanje može da varira i zavisi od nekoliko faktora. Prvi faktor koji utiče na cenu je snaga motora, jer veća snaga motora omogućava veću brzinu i nagib. Trake sa jačim motorima obično koštaju više, ali su dugoročno isplativije jer su pouzdanije i izdržljivije. Drugi faktor je veličina trake, koja takođe utiče na cenu. Šire trake su češće skuplje jer su obično izrađene od kvalitetnijih materijala koji su izdržljiviji i imaju veću površinu za trčanje.

Ako ste se već odlučili na investiciju u sebe i svoje zdravlje, nemojte žaliti novac jer će vam se kvalitet i funkcionalnost višestruko vratiti. Traka za trčanje je stvar koju ćete koristiti dugi niz godina, trebalo bi da izdrži sve vaše promene težine, iscrpljujuća vežbanja, periode depresije koje ćete lečiti kućnim vežbanjem. Da bi se sve ovo dovelo na mesto koje je funkcionalno, neophodno je da birate prvenstveno kvalitet i dobre performanse.

Kvalitet je prevashodno bitan kod vežbača sa viškom kilograma… da se ne lažemo, upravo je taj tip ljudi glavna skupina koja će koristiti traku. Zato uvek birajte model prilagođen svojoj težini i nikada nemojte računati unapred i izabrati manji model koji podnosi vašu projektovanu težinu u budućnosti. Ako želite da uspešno koristite svoju traku, odmah uzmite preticanje od najmanje 10% viška u odnosu na kilograme koje imate sada.

Dodatne funkcije – udobnost, funkcionalnost

Osim toga, važno je obratiti pažnju na dodatne funkcije koje su dostupne na trakama za trčanje. Neki modeli imaju ugrađene zvučnike, ekran osetljiv na dodir, ventilatore za hlađenje i druge funkcije koje povećavaju udobnost i funkcionalnost trake. Neki modeli traka za trčanje mogu da prate koliko kalorija je potrošeno u toku vežbanja. Naravno, ove dodatne funkcije takođe utiču i na cenu koja je svakako viša što više dodatnih funkcija ima.

Pitanje je koliko sve funkcije jesu ili ne operativne i stvarno korisne. Uvek se pre usresredite na kvalitet izrade pojedinih elemenata a tek onda neka presude dodatne funkcije.

Kvalitet koji traje – dobra investicija za zdravlje i kondiciju

Cena trake za trčanje kreće se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Međutim, neophodno je imati na umu da je cena samo jedan od faktora koji treba razmotriti prilikom kupovine trake za trčanje. Kvalitet, funkcionalnost i dugoročna isplativost takođe su važni faktori.

Ako tražite traku za trčanje koja je kvalitetna, funkcionalna i dugoročno isplativa, preporučujemo da se obratite profesionalcima u prodaji sportske opreme koji će vam pomoći da odaberete model koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Takođe, pre kupovine je važno da pročitate recenzije drugih kupaca i da pažljivo proučite karakteristike kako biste se uverili da je traka koju planirate da kupite zaista kvalitetna i pouzdana.

Kupovina je dugoročna investicija i važno je da izaberete kvalitetan model koji će vam dugo trajati. Osim toga, traka za trčanje može da bude značajna investicija u vaše zdravlje i fizičku formu pa je stoga važno izabrati model koji odgovara vašim potrebama. Uz pravilnu upotrebu i redovno održavanje, traka za trčanje postaće vaša omiljena fitnes sprava.  Možete da je koristite svakodnevno. Pustite omiljenu muziku, odredite svoj ritam hodanja ili trčanja, obucite se u udobnu sportsku odeću  i uživajte u vežbanju.

Ali obratite pažnju i na ovo, nakon kupovine nema dobrih izgovora zašto je prašina na traci ili zašto niste stigli da se bavite sobom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *