Uknjižba stana i legalizacija kuće

Uknjižba stana

Šta je to uknjižba stana? Uknjižba stana je sticanje prava na nepokretnost i stiče se upisom u nadležni registar nepokretnosit (katastar).  Cena uknjižbe stana zavisi od broja dokumenata koji se podnose. Ukoliko se uknjižba vrši samo na osnovu kupoprodajnog ugovora onda je cena 5000rsd. Ukoliko imate stan u zgradi i želite da uknjižite stan neophodno je da je prvo cela zgrada uknjižena. Uknjizba stana se posle radi sa investitora na fizičko ili pravno lice koje je podnelo zahtev za uknjižbu.

Legalizacija kuće ili objekta

Sama legalizacija znači ozakonjenje, ili izlazak iz ilegalnosti. Da bi neka kuća bila legalizovana neophodno je pored novčanih sredstva i izvestan broj dokumenata. Da bi izvršili legalizaciju kuće izgrađenog bez prethodno izdate građevinske dozvole neophodno je da na opštini predate zahtev za legalizaciju odeljenju za građevinske poslove. Za porodično stambene objekte površine do 100m kvadratnih neophodno je predati: dokaz o pravu svojine, fotografije objekta tehnički izveštaj, geodetski snimak, dokaz o uplati administrativne takse. Legalizacija objekta sa više stanova, stambeno poslovne objekte i slično pored već pomenutih dokumenata neophodno je dostaviti i zapisnik o izvršenom veštačenju o ispunjenosti uslova za upotrebu objekta.

Da li se mogu svi objekti legalizovati?

Ne. Bespravno podignuti objekti koji se nalaze na klizištu ili nekom drugom nestabilnom zemljištu, kao i objekti koji se nalaze gde je planirana gradnja neke saobraćajnice ili bilo koji važni infrastrukturni objekat po ministartstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja neće moći da se legalizuju. U Srbiji je do 2015 godine podneto oko 800 000 zahteva za legalizaciju kuca i objekata i veliki broj i danas nije rešen. Ukoliko Vam treba pravna pomoć, i brza legalizacija objekta kontaktirajte sajt pravneusluge.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *