Umetnički muzeji u Beogradu

Umetnički muzeji u Beogradu

Prema izveštajima Svetske turističke organizacije, jedan od najpopularnijih oblika turizma današnjice je City break turizam. Po tim podacima skoro 50 posto putovanja se odnosi na kratke odmore i potpada pod ovaj turistički fenomen. Turisti obično na destinaciji borave od jednog do četiri dana. City break odmor je obično drugi, treći ili četvrti odmor u godini i uvek je vezan za gradove koji imaju da ponude bogatu kulturološku tradiciju. Dobra city break destinacija ocenjuje se sa osam parametara: dostupnost kulturološkim lokacijama (transport do destinacije i njegova cena), dobar proizvod, cene smeštaja i vanpasionske potrošnje, sistem i način informisanja, gastronomska ponuda, ljubazni domaćini, klima i lakoća kretanja po gradu.

Šta turisti očekuju od city break-a?

Srpska prestonica je na svim najbitnijim mapa city break turizma. Ispunjava sve kriterijume atraktivne turističke destinacije. Pored standardnih osam parametara, dodatni kriterijumi koji jedan grad mora da ispuni su: specifičnost ljudi, originalnost, politika i poslovna klima, događaji, lokacija grada, muzeji, atrakcije i vrednost naknadnih razgovora.

Najbitnije su tri stvari koje turisti očekuju od city break-a:

  1. Da nauče nesto novo – većina turista zainteresovana je da pri dolasku saznaju što više o kulturno – istorijskoj ponudi, ali i o skorašnjoj istoriji i načinu života.
  2. Da se lepo provedu – pod lepim provodom se podrazumevaju kvalitetna i ukusna hrana, piće i bogata ponuda ugostiteljskih objekata.
  3. Da se uključe u lokalnu kulturu – gostoprimstvo može biti jedan od aduta destinacije, jer gosti iz inostranstva žele da lako sklapaju kontakte i prijateljstva sa lokalnim stanovništvom.

U Beogradu postoji postoji 39 umetničkih, kulturno-istorijskih, memorijalnih, tehničkih i prirodno-istorijskih muzeja. Njihove postavke i bogate riznice govore o najrazličitijim periodima ovog podneblja (od onih praistorijskih do današnjih savremenih). Posetiocima grada omogućiće da na instant način prođu kroz celokupnu ljudsku istoriju sagledavajući grad, periode u kome je on nastajao, u kom vremenu i u kakvim prilikama se razvijao.  Muzeji u Beogradu svoj početak imaju u osnivanju Narodnog muzeja. Tadašnji ministar prosvete Jovan Sterija Popović, dao je ukaz o njegovom otvaranju davne 1844. godine. Tada je prvi put realizovana ideja o prikupljanju, čuvanju i prikazivanju muzejske građe kojom će se ilustrovati istorija srpskog naroda. Iz njegovog fonda su kasnije osnovani svi veći beogradski muzeji. Od 2005. godine, u muzejima u Beogradu se organizuje manifestacija „Noć muzeja“, kada se po ceni jedne karte može posetiti veliki broj muzeja, galerija i drugih kulturnih institucija. Ponedeljak je neradni dan za sve muzeje, dok studenti mogu ostvariti popuste u Etnografskom muzeju, Istorijskom muzeju, Muzeju nauke i tehnike, Muzeju Nikole Tesle, Muzeju primenjene umetnosti, Muzeju grada Beograda, dok je ulaz u Prirodnjački muzej i Muzej afričke umetnosti za studente besplatan.

Ukoliko iznajmljujete stan na dan u Beogradu na nekoliko dana, evo predloga za posetu nekoliko umetničkih muzeja u gradu.

Umetnički muzeji u Beogradu

Postoje četiri umetnička muzeja u Beogradu. Obiluju bogatim zbirkama i postavkama. To su:

  1. Narodni muzej

Narodni muzej nalazi se u samom gradskom jezgru, na Trgu republike 1a (tel. 060 80 75 020, www.narodnimuzej.rs). Osnovan je 10. maja 1844., kao Музеум сербски.  Misija muzeja je bila da na jednom mestu skupi sve starine i da ih sačuva za potomstvo.  U prvim decenijama svog rada bio je i naučna i istraživačka ustanova koja je konstituisala nacionalni identitet i bila presudna u razvoju kulturne baštine. Međuratne godine dvadesetog veka dovele su do transformacije muzeja. Tu su se izložbe, posebno međunarodne, dinamično smenjivale.  Raznovrsna istraživačka i izuzetna izdavačka delatnost Narodni muzej je učinila centrom nacionalne, ali i evropske baštine.

  1. Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti nalazi se u ulici Vuka Karadžića 18 (tel. 011 26 26 494, www.mpu.rs) . Osnovan je 6. novembra 1950. godine. Osnovna delatnost Muzeja je da sistematski prikuplja, štiti, čuva, proučava, izlaže i publikuje predmete primenjene umetnosti. Pored dela nacionalne primenjene umetnosti, u Muzeju se prikuplja istorodni materijal iz drugih evropskih i vanevropskih zemalja, koji je preko kulturnih i privrednih veza dospeo u naše krajeve. Muzej poseduje oko 37.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze i dela izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja. Muzej ima veoma živu izložbenu aktivnost, kao i sopstvenu izdavačku delatnost. Tradicionalne muzejske manifestacije su Salon arhitekture, Dečji salon primenjene umetnosti, Salon savremene primenjene umetnosti i Trijenale keramike. Svakog šestog novembra, na dan osnivanja Muzeja, priređuje se studijska izložba, koja prikazuje do tada neistraženo područje primenjene umetnosti kod Srba.

  1. Muzej savremene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti nalazi se na lokaciji Ušće 10, blok 15 (tel. 011 31 15 713, www.msub.org.rs) Od samog osnivanja 1965. godine, MSUB je izlagačku politiku zasnivao na predstavljanju najznačajnijih umetnika, razdoblja, pokreta i tendencija jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka. Takođe, MSUB je na evropskoj i svetskoj mapi moderne i savremene umetnosti stekao zavidnu reputaciju koja je otvorila mogućnost intenzivne međunarodne razmene i saradnje sa relevantnim stranim muzejima, galerijama, kolekcijama, kustosima i kritičarima. Muzej takođe učestvuje u predstavljanju i promovisanju ovdašnje umetnosti u inostranstvu, a često je bio u prilici i da organizuje nastupe domaćih umetnika na međunarodnim bijenalima i trijenalima (Venecija, Sao Paolo, Pariz itd).

  1. Muzej Zepter

Muzej Zepter nalazi se u glavnoj pešačkoj zoni u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici br. 42 (tel. 011 32 83 339, 33 00 120, www.zeptermuseum.rs) Otvoren je 1. jula 2010. godine u značajnom arhitektonskom spomeniku, u istorijskom jezgru grada Beograda i u blizini najvrednijih ustanova kulture i obrazovanja (Srpske akademije nauka i umetnosti, Filozofskog, Filološkog i Fakulteta likovnih umetnosti) Glavna delatnost ustanove je da sistematski prikuplja, štiti, čuva, proučava, izlaže i publikuje dela umetnosti. Ideja je da se na jednom mestu nađu dela i umetnici koji mogu da dočaraju sliku kompleksne likovne pozornice umetnosti u Srbiji druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *