Uvoz iz Kine

Uvoz robe iz Kine

Kupovati robu iz Kine postao je svetski trend, koji je stalno u porastu. Kineska roba ima veoma dobre karakteristike, ali je potrebno znati kako je odabrati da bi ona ispunjavala naše zahteve i uslove. Mnoge firme se opredeljuju da rade uvoz iz Kine raznih proizvoda, i to se pokazuje kao jako dobra strategija, koja donosi odličnu zaradu. Međutim, put do svega toga nije nimalo lak i može da se desi mnogo problema na tom putu. Naravno, ovo se odnosi samo na varijantu kada sami odlučite da sve završite, bez pomoći profesionalnih agenata.

Kada se informišete preko interneta o uvozu robe iz Kine, ceo proces može da vas zbuni, da vam deluje skup, kao i izuzetno složen. To će posebno biti slučaj ako ste neko ko nema iskustva sa uvozom, niti sa spoljnom trgovinom i nikada se ranije niste bavili tim poslom.

Do Srbije, iz Kine najčešće stiže odeća, obuća, nameštaj i elektronika, ali i sve ostalo. Ukoliko sami sve organizujete u svojoj režiji, na kraju, kada podvučete crtu, možda sračunate da ste na pozitivnoj nuli, u blagom plusu ili čak u minusu, jer niste računali na situacije kao što su dugi rokovi dostave i transporta, razne promene u deviznom kursu, poznavanje carinske regulative, zakona koji se tiču uvoza, ali i situacija kao što su kašnjenja koja nisu očekivana i sl.

Upravo su sve ovo razlozi zbog kojih je trgovina sa kineskim firmama daleko uspešnija i sigurnija, ako angažujete profesionalce, tj. ljude kojima je posao da na vaš zahtev odaberu robu u Kini, i na najbolji i najbrži način je dopreme sve do vašeg magacina, što se smatra krajem posla.

Kako izgleda uvoz iz Kine?

Transport robe iz KinePre svega, potrebno je da se napravi dobra specifikacija: morate našim agentima naglasiti tačno kakvu robu želite i nije dovoljno reći da hoćete nove laptopove za svoje zaposlene. Moraju se tačno navesti karakteristike, i što više detalja sadrži specifikacija, to je bolje.

Roba koja se želi, mora da bude precizno opisana i to do najsitnijih detalja, jer se tada izbegava mogućnost za bilo kakvom greškom, kupovinom koja ne bi ispunila vaša očekivanja i slično.

Takođe, naši agenti u Kini će vam naglasiti da morate da vodite računa i o još nekim bitnim elementima. Na primer, vrlo je važna količina robe koja se doprema iz Kine. Dakle, neophodno je da se poruči određena minimalna količina da bi sve bilo isplativo, jer postoje fiksni troškovi, kao što transport kontejnera, carinske i lučke takse i slično.

Imajte u vidu da ćete na robu morati da sačekate od mesec do mesec i po dana, tako da na vreme treba organizovati transport. Pored toga, imajte u vidu da u Kini veliki broj ljudi ne govori engleski ili to čini veoma loše, tako da je i to razlog što za mnoge poslove nabavke robe treba angažovati agenta u Kini koji može da dogovori količinu i vrstu robe, a isto tako i da organizuje ceo transport.

Najvažnije je biti precizan u svakom segmentu, od specifikacije za određenu robu kako bi nabavka robe bila validna, a pronalazak proizvoda u Kini bio odgovarajućeg kvaliteta, preko dogovora o zahtevima i uslovima koje postavljate, da bi se videlo koliko je sve realno i izvodljivo, tako da sve strane u poslu budu sasvim zadovoljne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *