Zanzibar

Zbog čega je Zanzibar proglašen za najbolju turističku destinaciju u Africi?

Zanzibar je proglašen za najbolju destinaciju za putovanja za 2023. od strane časopisa Travellers Worldwide Magazine, koji je stavio ovo ostrvo na vrh 15 najboljih turističkih destinacija u Africi.

Prema ovom časopisu, jedinstvena istorija Zanzibara koja sadrži mešavinu arapskih, svahili, indijskih i portugalskih uticaja, pozicionira ostrvo kao mesto koje morate posetiti u ovoj godini. I ne samo to: peščane plaže uronjene u kristalno čist Indijski okean, odlična hotelska infrastruktura, razvijene adrenalinske aktivnosti i odličan odnos cene i kvaliteta, učinile su da je Zanzibar postao egzotična destinacija broj 1 u Africi!

„Prošetajte Stoun Taunom, gde možete videti istorijske zgrade ili se izgubiti u drevnim stazama. Takođe možete provesti nekoliko noći na drugoj strani ostrva na mestima poput plaže Paje, koja ima mnogo odmarališta i restorana. U Zanzibaru vas čeka bogat noćni život “, piše časopis.

Ako ste i vi rešili da se priključite ovom svetskom trendu i posetite top destinaciju u Africi, pogledajte najpovoljnije aranžmane naših turističkih agencija, a zatim pogledajte šta vas sve čeka na Zanzbaru!

Najbolje stvari koje treba uraditi na Zanzibaru 2023.

Zanzibar je ostrvo u Indijskom okeanu uz obalu Tanzanije. Okruženo je veličanstvenim plažama sa nestvarno belim peskom mekim na dodir, kao i toplom, bistrom plavom vodom, savršenom za luksuzni turizam.

Pored svojih plaža koje su savršene i kao sa razglednice, Zanzibar takođe ima bogatu kulturu i istoriju za koju mnogi ne znaju. Zbog svoje strateške lokacije, ostrvo je privuklo mnoge narode od Omana do Arapa i na kraju Evropljana, donoseći ogromne mogućnosti za trgovinu i bogatstvo.

Sa tako raznolikim kulturama, Zanzibar takođe ima dosta spomenika iz mračne istorije ropstva, o čemu bi svaki turista trebalo da čuje i dobro zapamti. Zanzibar je nekada bio centralna stanica za trgovinu robljem u regionu i ovde možete saznati koliko je to bilo strašno za ljude koji su živeli na ovom ostrvu.

  1. Istražite stare ulice kamenog grada

Istraživanje ukrštenih ulica Stoun Tauna okruženog kolonijalnim zgradama verovatno je jedan od vrhunaca posete Zanzibaru. Zbog svog strateškog značaja kao prestonice trgovine začinima i robljem u danima, Stoun Taun je prošao kroz mnoge vladare od Portugalskog carstva preko Sultanata Omana do Britanske imperije i na kraju nezavisnosti. U gradu možete pronaći malo arapskog uticaja, a iz drugog ugla posmatrati evropski uticaj.

Stone Town, Zanzibar, Tanzania

Stone Town je ujedno sjajno i jeftino mesto da probate svu jedinstvenu uličnu hranu na Zanzibaru, poput čuvene pice Zanzibar koja nema nikakve veze sa picom osim njenog oblika i imena. Zanzibar pica koristi cvrčavi čapati, prženi po narudžbini sa bilo kojim prelivom po vašem izboru (piletinom ili nutelom, šta god želite), sve presavijeno u paketić, a zatim isečeno da biste jeli čačkalicom.

  1. Posetite zatvorsko ostrvo

Zatvorsko ostrvo je idealno za poludnevno putovanje brodom iz Stoun Tauna koji će vas odvesti do ostrva poznatog po svojoj populaciji kornjača, kao i istoriji iza njenog zloslutnog imena.

Zatvorsko ostrvo, malo ostrvo koje se nalazi tik uz zapadnu obalu Zanzibara, u stvari, nije ostrvo sa zatvorom na njemu (kao što ime sugeriše). Činjenica je da je ostrvo trebalo da se koristi kao zatvorski kompleks za robove, ali na njemu nikada nisu bili smešteni zatvorenici, tako da je pretvoreno u karantinsko ostrvo  za pacijente sa žutom groznicom, koji su ovde bili izolovani.

Nakon što ga je samo nekoliko godina koristio kao karantinsko ostrvo, pretvoren je u državni hotel i od tada je postao popularna turistička atrakcija. Na ostrvu ćete naći prilično oronuli hotel koji nije baš uzbudljiv, ali ono što gaje oko njega će oduševiti mnoge od vas.

Oko hotela na zatvorskom ostrvu naći ćete stotine i stotine džinovskih kornjača, neke stare čak 200 godina, i možete se približiti i komunicirati sa njima. Zabavno iskustvo za one koji nikada nisu videli ova veličanstvena stvorenja izbliza.

  1. Opustite se na plaži Nungvi

Glavni razlog zašto posećujete Zanzibar je da imate lep i miran odmor na plaži. Onda bi trebalo da znate da nema boljih plaža na Zanzibaru od plaže Nungvi koja se nalazi na severnom delu ostrva.

Kada je u pitanju ovo mesto, ništa se ne može porediti sa belim peskom u prahu, živopisnom plavom vodom i zapanjujuće čistom plažom Nungvi. Plaža Nungvi možda nije tako velika kao druge plaže na Zanzibaru, ali je dovoljno velika i nije toliko gužva kao što mnogi ljudi veruju.

Pesak je mekan i praškast na dodir. Nivo plime ne utiče na plažu Nungvi na način na koji je uticao na druge plaže, tako da je voda savršena za kupanje. A pošto nema oseke, nećete videti mrtve morske alge na plaži kao u Pajeu, što Nungvi čini jednom od najčistijih plaža.

Takođe postoje mnoga lepa odmarališta i restorani na plaži u kojima možete da se prepustite kako bi Nungvi postalo jedno od najboljih mesta za odmor na plaži u Zanzibaru.

  1. Idite na ronjenje i skakanje na ostrvo na plaži Matemve

Još jedna odlična plaža koju treba da posetite je plaža Matemve, koja se nalazi nedaleko od plaže Nungvi. Plaža Matemve je manje čista verzija plaže Nungvi, ali mnogo duža i manja je gužva na njoj.

Takođe je odlična plaža da se upustite u istraživanje ostrva Mnemba i okolnog morskog života. Možete da ronite u jednom od najlepših područja za ronjenje na Zanzibaru.

Ako tražite mirniju i osamljeniju plažu od Nungvija, plaža Matemve je još jedna odlična opcija. Oko Matemvea ima mnogo cool letovališta i pošto je mnogo duže i manje turističko, ovde ćete imati mnogo mirno i tiho iskustvo nego na bilo kojoj drugoj plaži u Zanzibaru.

  1. Posetite The Rock Restaurant

Smešten na plaži Pingve na jugozapadnom poluostrvu Zanzibara, restoran Rock jedna je od najpopularnijih i najlepših znamenitosti na ostrvu. Kao što ime sugeriše, ovaj restoran je izgrađen na malom stenovitom ostrvu gde mu možete pristupiti šetajući tokom oseke ili čamcem u vreme plime.

Sam restoran Rock je prilično jedinstven, ali postaje još lepši ako ste tamo tokom plime.

Ako želite da jedete u restoranu Rock, moraćete unapred da rezervišete mesto na mreži jer je restoran veoma mali i izuzetno popularan među turistima.

  1. Plivanje sa kornjačama u prirodnom akvarijumu Baraka

Da li ste ikada poželeli da plivate sa morskim kornjačama? Ako je to vaš san, konačno ga možete označiti sa liste u prirodnom akvarijumu Baraka na Zanzibaru. Prirodni akvarijum Baraka se nalazi na stenovitom priobalnom području sa plitkom vodom gde morske kornjače često dolaze i hrane se morskim algama i popularno je mesto za lokalne turiste da odu i plivaju sa njima.

Kada je najbolje vreme za posetu Zanzibaru?

Najbolje vreme za posetu Zanzibaru je tokom sušne sezone od jula do septembra, gde ćete imati manje kišnih dana što će vam omogućiti da zaista uživate u zadivljujućoj prirodi ovog rajskog ostrva sa temperaturom koja se kreće oko 24 – 34 °C. Međutim, možete putovati i van preporučenog perioda ako želite, jer kiša obično ne traje dugo i na ostrvu će verovatno biti manje gužve.

Zapravo, ako želite da uživate u najboljoj afričkoj destinaciji, najbolje je da isplanirate i organizujete svoje putovanje što pre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *